Advies over welzijn van legkippen

Evaluatiecommissie Legkippen levert advies af over welzijn van legkippen.

De Evalutatiecommissie Legkippen - waarin vertegenwoordigers van de pluimveesector*, dierenwelzijnsorganisaties**, consumentenbescherming*** en wetenschappers zetelen - heeft zopas haar advies aan de regering uitgebracht.

Een Europese richtlijn van 1999 over het welzijn van legkippen verbiedt de traditionele batterijkooi vanaf 2012, en laat pluimveehouders nog de keuze tussen verrijkte kooien of alternatieve systemen, zoals de vrije uitloop, scharrel- of volièrestal.

In 2005 werd deze Europese richtlijn in ons land via een koninklijk besluit omgezet. Dit KB bepaalt dat de Regering voor 1 januari 2010 moet beslissen over de verderzetting van de regelgeving. Daarom stelde de Minister van Volksgezondheid, bevoegd voor dierenwelzijn, in opdracht van de federale regering een commissie samen die de diervriendelijkheid van de verrijkte kooien en alternatieve systemen moest onderzoeken, zonder daarbij de economische realiteit uit het oog te verliezen.

Zowel de verrijkte kooisystemen als de alternatieve systemen hebben voor- en nadelen. In het advies wordt gesteld dat een verbod op de installatie van nieuwe verrijkte kooisystemen ten vroegste kan vanaf 2025, indien tegen die tijd aan een aantal voorwaarden voldaan is. Zo mag er o.a. geen economisch nadeel zijn tegenover de andere EU-lidstaten en moet blijken dat de alternatieve systemen niet beduidend slechter scoren dan de kooisystemen voor wat betreft de sanitaire en hygiënische aspecten. Leghennenhouders die op het moment van ingang van een verbod reeds verrijkte kooien geïnstalleerd hebben, moeten ook voldoende tijd krijgen om deze af te schrijven.

Verder worden van de Regering enkele verbintenissen gevraagd, die moeten garanderen dat ook in de toekomst verder vooruitgang kan worden geboekt in de materie van het dierenwelzijn. Deze omvatten o.m. het stimuleren van verder onderzoek en het ijveren bij de Gewestregeringen voor meer steunmaatregelen voor diervriendelijke systemen.

Het volledig advies:

https://portal.health.fgov.be/portal/page?_pageid=56,16364560&_dad=portal&_schema=PORTAL

* Boerenbond, Fédération wallonne de l'Agriculture, Vlaamse Bedrijfspluimvee- en konijnenhouders vzw

** GAIA, Animaux en Péril, Eurogroup for Animal Welfare

***OIVO

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel