Ingezonden persbericht

PERSBERICHT 13 augustus 2009, Den Haag

GP Wandelingen in museum de Gevangenpoort

Museum de Gevangenpoort is een uniek middeleeuws poortgebouw in het centrum van Den Haag. Vier eeuwen lang zijn verdachten van moorden, muntvervalsing, diefstal en wanbetaling in dit gebouw opgesloten.
Op dit moment is de Gevangenpoort gesloten i.v.m. een grootschalige restauratie, maar wij bieden rondleidingen door de stad aan. A.s. zondag 16 augustus is er een wandeling langs juridische instellingen:

Den Haag heeft gesproken, wandeling langs juridische instellingen
Toen de Graven van Holland zich in Den Haag vestigden, brachten zij ook hun hofhouding en raadslieden mee. Hieruit ontwikkelden zich de oudste juridische instanties van ons land. Zo is de Raad van State, oorspronkelijk een adviescollege van de landsheer, nog steeds in het Hofgebied gevestigd. Waar eerst recht gesproken werd op het Binnenhof, in het huis van de graven zelf, vonden de rechtszaken van het Hof van Holland vanaf de 16e eeuw ook plaats in de Gevangenpoort. Hier werden de verdachten van het Hof van Holland met behulp van 'tortuur' tot een bekentenis gedwongen. Onze gidsen laten u de plaatsen zien die een bijzondere rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van Den Haag als Internationale Stad van het Recht.

Wanneer? Iedere derde zondag van de maand
Waar? Start vanuit het Haags Historisch Museum, korte vijverberg 7
Hoe laat? 14.00 uur
Wat kost het? E 2,50 p.p. groepen v.a. 10 pers./ max. 20 pers. E 45,-
Reserveren kan maar hoeft niet. Groepen kunnen op aanvraag de rondleiding op een andere dag doen.