Ingezonden persbericht

PERSBERICHT - Utrecht, 13 augustus 2009

Geneeskundestudenten onnodig veel geld kwijt aan boeken

Aankomende geneeskundestudenten zijn honderden euro's kwijt aan nieuwe boeken, terwijl veel boeken nauwelijks worden gebruikt. Dat blijkt uit een onderzoek van Arts in Spe, de studentenuitgave van het artsenvakblad Medisch Contact, onder bijna tweeduizend ouderejaars geneeskundestudenten.

Gemiddeld zijn de studenten 588 euro kwijt, gelijk aan ruim twee keer de maandelijkse basisbeurs, voor gemiddeld negen boeken. Nijmeegse studenten kopen de meeste boeken: gemiddeld vijftien stuks voor een totaalbedrag van 1008 euro. De hele boekenlijst bevat meestal ongeveer twintig boeken, hoewel dat varieert tussen de acht steden met een faculteit geneeskunde.

Een student uit Rotterdam vertelt: 'Ik ben samen met mijn moeder naar de universiteit gereden, met een koffer achterin de auto, en we kregen de boeken nog maar net mee. Van al die boeken gebruik je meer dan de helft nauwelijks in je eerste jaar.'

Een Nijmeegse student heeft een vergelijkbare ervaring: 'Als bleue eerstejaars heb ik alles netjes besteld en daar heb ik nu wel spijt van. De helft heb ik nooit gebruikt en een aantal zit zelfs nog in het plastic'.

De studenten verkozen Textbook of Medical Physiology van Guyton als beste boek. Het Geneeskundig Proces van Grundmeijer bracht het er het slechtste af.



Ingezonden persbericht