LLiNK

Rotterdam, 28 juli 2009

-PERSBERICHT-

Yuri van Gelder op zoek naar het mysterie van de Bossche koek

Topturners Yuri van Gelder en Suzanne Harmes zijn te gast bij chefkok Leon Mazairac. Eerst gaan ze langs bij slagerij Sjek Floor om een Iberico-varken uit te zoeken. Het zwarte varken uit Spanje scharrelt nu nog rond op de Gelderse boerderij, maar zal straks het hoofdingrediënt zijn van hun maaltijd. Vervolgens probeert het drietal "het mysterie van de Bossche koek" op te lossen. Waar komt de koek vandaan? En wat zit er eigenlijk in?

Yuri, Suzanne en Leon brengen een bezoek aan slager Sjek Floor. Twee jaar geleden ontdekte Sjek Floor de hammen van het Spaanse Cerdo Ibérico-varken. Hij besloot deze varkens ook in Nederland te gaan houden. Dit had echter heel wat voeten in aarde, omdat de Spanjaarden het zwarte varken als cultureel erfgoed beschouwen en niet zomaar willen delen met de wereld. Uiteindelijk vond Sjek Floor een Salamancaanse topfokker die bereid was een aantal varkens te leveren. Met de zeugen is hij verder gaan fokken. De varkens scharrelen tevreden rond op de Gelderse boerderij op een dieet van eikeltjes en graan. Dit maakt het voor Yuri eenvoudiger om een varken uit te kiezen dat het hoofdingrediënt van zijn maaltijd zal zijn: 'Ik ben een enorme dierenvriend, maar deze dieren zijn bedoeld voor consumptie'.

Het mysterie van de Bossche koek
Ook de bijgerechten - prei, courgette, bonenkruid en Bossche koek - worden zo dicht mogelijk bij hun oorsprong gezocht. Dat blijkt voor de Bossche koek makkelijker gezegd dan gedaan. Eeuwenlang werd het geheime recept van vader op zoon doorgegeven. Door een verbouwing, sterfgeval en brand dreigde het recept voorgoed verloren te gaan. Eet Smakelijk! zoekt uit hoe het recept toch behouden bleef en wat er nou eigenlijk in zit.

Gasten
Yuri van Gelder is een Nederlands turner, die vooral excelleert op het onderdeel ringen. Zijn grootste succes tot nu haalde hij in 2005, toen hij in Melbourne wereldkampioen werd aan de ringen werd. Eerder in 2005 werd hij al Europees kampioen. Suzanne Harmes won in 2002 een zilveren medaille met de Nederlandse turnploeg tijdens het Europees kampioenschap in Patras. Een jaar later werd zij voor het eerst Nederlands kampioen. Bij het WK van 2005 in Melbourne won zij de bronzen medaille op het onderdeel vloer. Eerder dat jaar won zij bij Wereldbekerwedstrijden in Maribor op het onderdeel vloer goud, zilver op de evenwichtsbalk en brons op de brug.

Leon Mazairac
Chefkok Leon Mazairac (1978) is een autoriteit op het gebied van goed en lekker eten. Hij heeft twee kookscholen waar hij verschillende workshops verzorgt en hij is eigenaar van Restaurant Podium in Utrecht, een restaurant met een zeer verfijnde keuken. Leon heeft gestudeerd aan de zeer gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België. Na zijn opleiding heeft hij bij meerdere restaurants in Parijs gewerkt, waaronder het 3-sterren Restaurant Le Pre Catalan en het 3-sterren restaurant Alain Ducasse.

Het verhaal achter ons voedsel
Met deze nieuwe serie van Eet Smakelijk wil LLiNK de kijker bewust maken van de weg die ons voedsel aflegt voordat het op ons bord belandt. Door de achtergronden van ons voedsel te laten zien, wordt de kijker in staat gesteld verantwoorde keuzes te maken.

Eet Smakelijk! met Yuri van Gelder en Suzanne Harmes is op 13 augustus te zien op Nederland 3 om 21.10 uur. Deze aflevering is de laatste aflevering van de negendelige serie.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


---------------------------------------------

Noot voor de redactie,

LLiNK