Nederlands bedrijf beschuldigt Oekraïense SBU van razzia-praktijken


Veiligheidsdiensten, in het bijzonder de Oekraïense veiligheidsdienst SBU, zouden de belangen van het Nederlandse bedrijf Movida International Holdings and Finance B.V. in de Oekraïne, bewust onder druk hebben gezet met als doel illegale overname van de bedrijfsvoering

AMSTERDAM, 20090813 -- Movida International Holdings and Finance B.V. heeft de Nederlandse autoriteiten benaderd met een verzoek voor bescherming tegen de aanval op haar investeringen in Oekraïne.

Het Nederlandse bedrijf Movida International Holdings and Finance B.V. verklaart dat de Oekraïense veiligheidsdienst, SBU, bewust druk uitoefent en ook dat deze zich rechtstreeks bemoeit met de bedrijfsvoering van CJSC JV "Krebo", waarin Movida International Holdings and Finance B.V. een meerderheidsbelang heeft, met als doel de illegale overname van de bedrijfsvoering.

De Oekraïense bedrijfsvoering van Movida International Holdings and Finance B.V. is vanaf het begin van 2009 bewust onder druk gezet via verschillende overheidsautoriteiten in Oekraïne. Aldus werd in april de Besloten Vennootschap op Aandelen "Ukrainian-Dutch Joint Venture "Krebo" (met Movida International Holdings and Finance B.V. als meerderheidsaandeelhouder) door het antitrustcomité van Oekraïne beschuldigd van monopolistische inflatie van prijzen voor vliegtuigbrandstof op Borispol International Airport, waar CJSC JV "Krebo" vliegtuigen bijtankt met vliegtuigbrandstof uit eigen productie - activiteiten die de basis vormen van de bedrijfsactiviteiten.

Het gebouwencomplex "Centralized Aircraft Refueling System" werd in de periode 1998-2006 gebouwd door CJSC JV "Krebo" met dank aan een miljoeneninvestering van het Nederlandse bedrijf Movida International Holdings and Finance B.V.. Volgens de documenten die zijn voorgelegd door de luchthaven Borispol, staat het genoemde gebouwencomplex "Centralized Aircraft Refueling System" momenteel niet op de balans van de luchthaven en heeft deze er ook nooit opgestaan. De luchthaven zelf doet ook geen aanspraak op CJSC JV "Krebo".

Volgens Movida heeft de SBU, op basis van illegale gerechtelijke besluiten, de kantoren van het bedrijf doorzocht, wat leidde tot lichamelijke confrontaties met en psychologische druk op de medewerkers van het bedrijf, het verbieden van contact met advocaten en het dreigen met arrestaties. Movida beweert dat als gevolg hiervan een van de werknemers van het bedrijf naar het ziekenhuis moest en vele werknemers nog steeds zeer van streek zijn en bang voor meer huiszoekingen en arrestaties.

Movida International Holdings and Finance B.V. moet concluderen dat illegale, zogenaamde `raider'-overnamen van ondernemingen aan de orde van de dag zijn in Oekraïne. In dit geval was het `raider'-doelwit CJSC JV "Krebo", waarin Movida International Holdings and Finance B.V. een meerderheidsbelang heeft.

Movida International Holdings and Finance B.V. ziet dergelijke acties van de Oekraïense Veiligheidsdienst als een belemmering van de bedrijfsvoering van de onderneming, een schending van de Oekraïense Grondwet, van de Oekraïense wetten met betrekking tot het beschermen van mensenrechten en van de bescherming van buitenlandse investeringen; alle internationale conventies op dit gebied die zijn geratificeerd door Oekraïne, maar ook van de Internationale Overeenkomst m.b.t. de facilitering en gezamenlijke bescherming van buitenlandse investeringen (International Agreement on Facilitation and Mutual Protection of Foreign Investments) die is gesloten tussen Oekraïne en het Koninkrijk der Nederlanden, gevalideerd door de Wet van Oekraïne van 26 februari 1997.

CJSC JV "Krebo" heeft zich al verschillende keren gewend tot de President van Oekraïne, het Kabinet van Ministers van Oekraïne en het Council of National Security van Oekraïne met het verzoek de strafzaken niet ontvankelijk te verklaren waar het gaat om de illegale privatisering van de gebouwde faciliteiten; dit is zonder enig tastbaar resultaat of antwoord gebleven.