Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Amsterdam, 1 april 2009

LiteSide Festival 2009
Spannende mix actuele oriëntaalse en westerse cross-overs

Van 14 t/m 16 augustus staat het Westergasfabriek-terrein in het teken van de nieuwste trends op het gebied van kunst en cultuur: het internationale LiteSide Festival presenteert voor de vierde keer een spannende mix oriëntaalse en westerse cross-overs van muziek, dans, performance, literatuur, beeldende kunst, film en club cultuur. Drie dagen lang staan - veelal jonge - grensverleggende kunstenaars, filmmakers, musici, dansers en dj's uit diverse Europese landen op het Amsterdamse festivalterrein in de schijnwerpers. Uiteraard zijn er ook volop Oriëntaalse drankjes en hapjes verkrijgbaar.
LiteSide Festival, 14 t/m 16 augustus, Westergasfabriek-terrein (Amsterdam).

De vierde editie van het LiteSide Festival toont de nieuwste trends in verschillende disciplines voorkomend uit het contact tussen oriëntaalse en westerse culturen. Uiteenlopende toonaangevende (inter)nationale voorstellingen en tentoonstellingen - vaak geïnspireerd op street culture en beïnvloed door de nieuwste technologieën - laten grenzen vervagen. Te zien zijn onder meer de Frans/Algerijnse singer-songwriter Souad Massi, de Turkse danser/ choreograaf Ziya Azazi - die dervish dansen combineert met westerse club beats - en de oriëntaals geïnspireerde Engelse graffitikunstenaar Mohammed Ali.

LiteSide vestigt de aandacht op de artistieke creativiteit die ontstaat vanuit de kruisbestuiving tussen Oost en West. Vernieuwende, kunstzinnige optredens van jong creatief talent tonen de rijkdom en meerwaarde van oriëntaalse culturen aan het actuele westerse culturele aanbod. Het festival biedt een platvorm voor artistieke ontwikkelingen, stimuleert ontmoetingen en wil een bijdrage leveren aan het genereren van respect voor verschillende achtergronden.

Meer informatie en high-res beeldmateriaal:
LiteSide, Marije Kool, tel: 06 20309006, e-mail: marije@liteside.nl

Voor een voorlopig programmaoverzicht zie bijlage. Voor de meest actuele informatie, speeldata, tijden en toegangsprijzen zie t.z.t. www.liteside.nl.

Het LiteSide Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel Westerpark, Stichting Doen, Cultuur Participatie Fonds, de Franse ambassade en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten.
highlights uit het Voorlopig
programmaoverzicht (o.V.b.)

MUZIEK
. Jonge Helden Concert
Coproductie tussen de Frans/Libanese trompettist Ibrahim Maalouf (Parijs), de Nederlands/Iraanse audiovisuele kunstenaar en muzikant Behzad Sanati en andere jonge musici (waaronder de Iraanse verteller/muzikant Sahand Sahebdivani).
. Souad Massi in concert
Befaamde Algerijnse singer-songwriter uit Parijs. Massi zingt hoofdzakelijk in het Arabisch, maar ook in het Berbers en Frans. Haar muziek bevat invloeden van flamenco en westerse rock. Deze voorstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Marokkaans muzikanten begeleidingsbureau Marmoucha.

DANS
. Rightaboutnow@LiteSide
Het multiculturele, multidisciplinaire productiehuis MC toont tijdens LiteSide een Eastern Urban-dansvoorstelling. Deze voorstelling is het reslutaat van een uitwisselingsprogramma van MC naar Bordeaux en Marseille.
. Shimmy Shake Show
Bekende buitenlandse cross-over buikdansers vertonen samen met de winnaars van de Shimmy Shake cross-over buikdanswedstrijd (in februari in de Sugar Factory georganiseerd door LiteSide) bijzondere buikdansacts gecombineerd met dansstijlen als breakdans, jazz, Bollywood, flamenco, salsa en Afrikaanse dans.
. Ziya Azazi en company
Wegens het grote succes van zijn bezoek aan LiteSide 2006 zal de in Oostenrijk woonachtige Turkse choreograaf/danser Ziya Azazi ook in 2009 aanwezig zijn op het festival. Azazi presenteert samen met zijn dansgroep oriëntaalse derwisj dansen gecombineerd met moderne dans, martial arts en club beats.

BEELDENDE KUNST
. Videolounge
In de videolounge wordt nieuw werk van jonge kunstenaars uit de Europese diaspora getoond. Samenwerkingsverband met LowWave Collective (Frankrijk) en videofestivals uit onder andere Duitsland.
. Fototentoonstelling
Fototentoonstelling met werk van het Frans/Libanese creatieve talent Ali Mahdavi.
. Graffiti-performance ' Sacred Street Art'
De Engelse graffitikunstenaar Mohammed Ali zal gedurende het festival
een oriëntaals geïnspireerde graffitimuurschildering realiseren.

PERFORMANCE
. Performancekunstenaar Ben Benaouisse
De Belgische performancekunstenaar Ben Benaouisse (bekend van theaterproductiehuis Victoria) presenteert tijdens LiteSide de workshop 'het Cultuur van Woede'. Net als vorig jaar - toen Benaouisse 24 uur in een kooi op het festivalterrein verbleef als ode aan cultuur en protest tegen verveling en barbarij - staat Benaouisse ook dit jaar garant voor spectaculaire performancekunst.

LITERATUUR
. WoordWapen
Bekende Nederlandse, Marokkaanse en Turkse schrijvers treden op met aanstormend muziek- en raptalenten en performance- en 'spoken word' kunstenaars.
. RostaNu
In een innoverend programma combineert de Iraanse verteller/muzikant Sahand Sahebdivani Iraanse vertelkunst met beeldende animaties en muziek. De Iraanse beeldend kunstenaar Sam Yazdapanna Ardekani is verantwoordelijk is voor de animaties.

FILM
. Openluchtvoorstellingen (gratis)
's Avonds zijn er op het festivalterrein gratis filmvoorstellingen (met LiteSide-thema's) in de openlucht te zien.
. Trots op Hollands Talent
Selectie nieuwe korte films van aanstormend oriëntaals talent uit Nederland.
. Bijzondere documentaires
Tijdens het festival worden diverse documentaires vertoond waarin het leven tussen oriëntaalse en westerse culturen centraal staat.

CLUB CULTUUR
. LaZiz clubavond
De cultuur van de nacht is onmisbaar tijdens het LiteSide Festival; tijdens de LaZiz clubavond van Marmoucha komen optredens, filmbeelden en dans samen.
. Oriëntaalse lounge
In de Oriëntaalse lounge zijn lekkere hapjes en drankjes verkrijgbaar, maar vinden ook regelmatig (gratis toegankelijke) spontane dans- en muziekvoorstellingen plaats.

---- --