Ministerie van Defensie

Tarin Kowt blij met komst jongensschool

14 augustus 2009, 9.21 uur

In Tarin Kowt is gisteren de officiële opening van een jongensschool gevierd. De school bestond al enige tijd, maar was nodig aan een opknapbeurt toe. Commandant Task Force Uruzgan brigadegeneraal Mark van Uhm en civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar woonden de opening bij.

De restauratie van de jongensschool is uitgevoerd door lokale werknemers, in samenwerking met het Australische Provincial Reconstruction Team. De school heeft nu 21 lokalen, nieuw sanitair, goede ventilatie en een eigen waterpomp. Dankzij de huidige aanpassingen biedt de school onderwijs aan 600 jongens uit de hele provincie.

De hoogwaardigheidsbekleders in de schoolbanken. - Foto: ministerie van Defensie

Onderwijs is prioriteit Volgens Rentenaar is de opening van de school een belangrijk signaal voor de Afghaanse gemeenschap: "De heropening van deze school betekent niet alleen dat het veiliger is geworden, maar ook dat toegankelijk onderwijs door de regering als een prioriteit wordt gezien. Educatie is de weg naar een betere toekomst en met de restauratie van deze school is die weg nu vrijgemaakt."

De civiele vertegenwoordiger doelde ook op het nog altijd grote tekort aan gekwalificeerde docenten in Uruzgan. "Een gebouw met alle benodigde faciliteiten is één, maar goed onderwijs is minstens zo belangrijk", aldus Rentenaar.