Overheidsinformatie met persoonsgegevens niet klakkeloos op internet

13/08/2009 14:40

College bescherming persoonsgegevens (CBP)

Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (CBP), overhandigt vandaag richtsnoeren over de actieve openbaarmaking van overheidsinformatie aan Ralph Pans, voorzitter van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten en andere bestuursorganen publiceren overheidsinformatie op internet die soms persoonsgegevens bevat, zoals aanvragen voor bouwvergunningen. De wens om transparant, controleerbaar en klantvriendelijk te zijn ligt hieraan ten grondslag. Het CBP erkent zonder meer het belang van openbaarheid van overheidsinformatie in een democratische samenleving. "De overheid moet persoonsgegevens niet klakkeloos op internet zetten, want dit stelt burgers aan grote risico's bloot, zoals identiteitsfraude en identiteitsdiefstal", aldus Kohnstamm. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt grenzen aan de actieve openbaarmaking door overheidsorganen, voornamelijk indien hierdoor bovenmatig en/of niet ter zake dienende persoonsgegevens openbaar worden gemaakt, zoals een burgerservicenummer (BSN) en een handtekening. Met de vandaag gepubliceerde Richtsnoeren 'Actieve openbaarmaking en eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer' wil het CBP het eenvoudiger maken voor bestuursorganen om te beoordelen of publicatie van persoonsgegevens in het kader van hun actieve openbaarmakingsplicht is toegestaan en zo ja, onder welke voorwaarden.

In december 2007 heeft het CBP algemene richtsnoeren gepubliceerd over de publicatie van persoonsgegevens op internet. Met die algemene richtsnoeren maakt het CBP het voor particulieren, ondernemingen, organisaties en instellingen die van plan zijn persoonsgegevens op internet te publiceren eenvoudiger om te beoordelen of en onder welke voorwaarden publicatie op internet is toegestaan.

Ook bestuursorganen zoals gemeenten publiceren in het kader van hun actieve openbaarmakingsplicht persoonsgegevens op internet. Voor die situaties waarin het recht op openbaarheid van overheidsinformatie en het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer samenkomen, heeft het CBP nieuwe richtsnoeren opgesteld, ter aanvulling op de eerste richtsnoeren. De nieuwe richtsnoeren zijn van nut als een belangenafweging moet worden gemaakt tussen het belang van openbaarheid van overheidsinformatie en het belang van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Als de belangenafweging ertoe leidt dat het bestuursorgaan op internet overheidsinformatie gaat publiceren waarin persoonsgegevens zijn opgenomen, moet die publicatie 'Wbp-proof ' zijn.





http://www.cbpweb.nl/

http://www.cbpweb.nl