Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 der Staten-Generaal 2500 BJ Den Haag Postbus 20018 www.minocw.nl 2500 EA DEN HAAG

Onze referentie VO/OK/138866

Datum 10 augustus 2009
Betreft Toezegging AO vmbo, 2 oktober 2008

Hierbij informeer ik u over het resultaat van mijn overleg met de onderwijsorganisaties inzake uw suggestie een knipkaart in te voeren voor vmbo- studenten om korte stages in het MBO te volgen.
Het belang van een goede loopbaanoriëntatie en loopbaanbegeleiding wordt door zowel de VO-raad als de MBO-raad onderschreven. Beide raden ondersteunen scholen en instellingen bij het verbeteren van de wijze waarop zij hun studenten voorbereiden op een vervolgopleiding of een beroep. Zowel in de kwaliteitsagenda VO als in de strategische agenda BVE is de verbetering van loopbaanoriëntatie en ­begeleiding (LOB) een speerpunt. Vanuit deze urgentie heb ik met de raden gesproken over het idee om een knipkaart voor vmbo-leerlingen in te voeren. Beide raden hebben aangegeven het belangrijk te vinden de student ervaring op te laten doen in de praktijk van het beroep of de vervolgopleiding. In beide sectoren worden al enige tijd diverse activiteiten georganiseerd om de verbinding tussen de theorie en de praktijk te verbeteren. Zo kunnen vmbo-leerlingen al heel concreet kennismaken met de MBO-opleiding via meeloop stages,kijkdagen en proeflessen. De raden hebben aangegeven dat er op dit moment geen aanleiding is één specifiek onderdeel toe te voegen aan hun lopende en geplande activiteiten.

De VO-raad heeft inmiddels een stevig stimuleringsplan LOB voor de sector opgesteld, dat naast een integraal kader voor kwaliteitsverbetering LOB ook de basis vormt voor een aantal concrete activiteiten in en met de scholen. Een belangrijk uitgangspunt voor de VO-raad is dat zij richtingen voor de kwaliteitsverbetering LOB aangeeft, maar de keuze voor de concrete activiteiten aan de scholen overlaat. Het vormgeven van LOB is vooral (regionaal) maatwerk en kan op diverse wijzen door de schoolbesturen vorm worden gegeven. Het concreet invoegen van een snuffelstage voor alle vmbo-leerlingen past niet in het karakter van de stimuleringsactiviteiten die de VO-raad ontplooit.

Vanuit de MBO-raad is aangegeven dat er naast de landelijke en regionale activiteiten op dit moment onvoldoende concrete aanwijzingen zijn in welke richting de LOB verbeterd zou moeten worden. De MBO-raad is hierover in gesprek met de Jongeren Organisatie beroepsonderwijs (JOB). Het JOB organiseert in september, samen met het Landelijk Actiecomité Scholieren (LAKS) a
na 1 van 2 Pagi





studentenpanels waarin geïnventariseerd wordt waar volgens de studenten goede Datum LOB aan moet voldoen en welke verbeteringen er volgens de doelgroep nodig zijn.

De MBO raad wil de uitkomsten van deze inventarisatie (oktober 2009) afwachten Onze referentie alvorens haar huidige activiteiten verder uit te bouwen of aan te scherpen. VO/OK/9

Ik vind het belangrijk dat de sectoren hebben aangegeven goed oog te hebben voor een stevige verbinding tussen theorie en praktijk en dat men daar op diverse manieren mee bezig. Ik vind het een goede ontwikkeling om op basis van de resultaten van de studentenpanels de LOB activiteiten uit aan te scherpen. Ik wacht de resultaten van deze inventarisatie met belangstelling af. Uit de inventarisatie kan naar voren komen dat een verruiming van de praktische stages op het MBO wenselijk is. Indien nodig en wenselijk zal ik de MBO-raad bij een dergelijke uitbreiding ondersteunen.

Ik ga ervan uit dat ik u hiermee voldoende heb geïnformeerd.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

Pagina 2 van 2