VU medisch centrum

`Meehelpen in Kinderstad geeft me een goed gevoel'

Vrijwilliger in eigen organisatie


13 augustus 2009

Naast hun reguliere baan zetten medewerkers van VUmc zich ook in als vrijwilliger voor Ronald McDonald VU Kinderstad. Wie zijn zij en wat drijft hen om in hun vrije tijd belangeloos met jonge patiënten bezig te zijn?

`Meehelpen in Kinderstad geeft me een goed gevoel' Foto: Paul le Clerq "Een glimlach op het gezicht van de kinderen toveren." Dat is de reden waarom Mirjam Hendrikse (40) zich als vrijwilliger bij Kinderstad aanmeldde. "Twee jaar geleden las ik in Tracer en stukje over Kinderstad, en dacht bij mezelf: dat vind ik top, daar wil ik aan meehelpen." De medewerker functioneel beheer wil de kinderen vooral het gevoel geven dat ze even niet in een ziekenhuis zitten. "Als ik dan zie hoe ze spelen, dan weet ik waarvoor ik het doe."

Daniël Gobits (tweede van rechts) zocht na een Goal!-project met risicojongeren naar een nieuwe uitdaging. Tot zijn oog viel op een folder over Kinderstad. "Ik dacht: dat is leuk! En het is nog voor een goed doel ook." De projectleider ICT werkt pas drie maanden bij VUmc. Tijdens de gebruikelijke rondleiding voor nieuwe medewerkers liet een collega hem Kinderstad zien. "Ik was op slag verliefd", lacht hij. "Ik heb me dezelfde dag nog aangemeld. Dit past helemaal bij mij. Bij Goal! had ik meer een ouderrol. Het belangrijkste in Kinderstad is: lol maken!"

Rachel Lo (met witte blouse), informatieanalist bij VUmc, vindt het wat lastig om er een goede omschrijving aan te geven. "Meehelpen in Kinderstad geeft me echter een goed gevoel. Je werkt aan iets heel speciaals waarbij zieke kinderen even kunnen vergeten dat ze ziek zijn." De aantrekkelijke kant van het werk is ook de afwisseling, zegt ze. "Je bent multifunctioneel inzetbaar." Dat doet ze drie tot vier uur per week. "Maar die tijd vliegt voorbij", ervaart de in Hong Kong geboren Rachel, die in haar moedertaal eigenlijk Pui-ying heet. "Al merk je daar weinig van omdat je heel actief bezig bent."

Liesbeth van Dijk (met groene blouse) vond het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Ik wilde naast mijn werk iets anders gaan doen, in een andere wereld kijken." Via via kwam ze op het idee vrijwilligerswerk te gaan doen. "En waarom dan niet in Kinderstad?" Ze heeft er geen spijt van. "Kinderstad heeft een geheel eigen sfeer; even geen zusters en dokters", zegt de transferverpleegkundige. "Je merkt het al, als ze Kinderstad binnenrennen. Ze willen er zo graag bij zijn."

Ruud Pattiapon
bron: Tracer