Senternovem

12-08-2009 | Studie broeikasgasemissies bij teelt biobrandstofgewassen

In de EU-Richtlijn ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen (Renewable Energy Directive, Richtlijn 2009/28/EG) is in artikel 19 lid 2 aangegeven dat lidstaten voor 31 maart 2010 een lijst van waarden voor emissie van broeikasgassen bij de teelt van biobrandstofgewassen moeten opstellen en bij de Europese Commissie indienen.

Voor Nederland zal het Ministerie van VROM, met ondersteuning van SenterNovem, deze lijst bij de Commissie indienen. WUR-LEI heeft van SenterNovem opdracht gekregen om de gegevens te verzamelen op NUTS2 (oftwel provinciaal) niveau.
WUR-LEI gaat o.a. de verbruikte materialen (diesel, meststoffen, pesticiden etc.) voor de teelt, lachgas (N2O) emissies uit de bodem en de opbrengsten van het betreffende gewas bepalen. SenterNovem gaat op basis van de aangeleverde parameters de broeikasgasemissies bepalen, die vrijkomen bij de teelt van gewassen voor biobrandstoffen. Producenten mogen - indien de door SenterNovem berekende broeikasgasemissies emissies lager zijn dan of gelijk zan aan de defaultwaarden uit Bijlage V deel D van de RED - de defaultwaarden gebruiken voor de teelt van gewassen uit Nederland. Ten alle tijden mogen producenten eigen waarden gebruiken, maar dat moeten dan wel werkelijk eigen waarden zijn.

Eind augustus zal in een klankbordgroep het plan van aanpak worden besproken. De klankbordgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van land-, tuin- en akkerbouworganisaties, Stichting Natuur en Milieu, het Ministerie van LNV en enkele biobrandstof producenten.