GroenLinks GroenLinks.nl» Tweede Kamer» Nieuws» GroenLinks maakt zich zorgen om lange wachttijden in schuldhulpverlening Grote tekst

GroenLinks maakt zich zorgen om lange wachttijden in schuldhulpverlening

Maandag 10 augustus 2009, 16:56u - Ineke van Gent

GroenLinks maakt zich zorgen om lange wachttijden in schuldhulpverlening

GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent schrikt van de lange wachttijden binnen de schuldhulpverlening. Instanties zoals de NVVK en BWW verwachten dat als gevolg van de economische crisis het aantal hulpvragen sterk zal stijgen en dat hiermee de wachttijd alleen maar zal oplopen. Van Gent: juist nu is het van belang dat het kabinet in actie komt en de doorloop binnen de schuldhulpverlening hoog op haar prioriteitenlijst zet.

De branchevereniging BWW geeft aan dat wachttijden van 3 tot 4 maanden nu al geen uitzondering zijn. Van Gent: Een wachttijd van 4 maanden is dodelijk voor het schuldhulpverleningstraject. De kracht van zo'n traject is juist dat mensen in een vroeg stadium weer op weg worden geholpen. Zo'n lange wachttijd zorgt ervoor dat mensen nog dieper verstrikt raken in hun schulden en nieuwe schulden gaan maken om oude schulden af te lossen.

Schriftelijke vragen van het lid van Gent aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de geuite zorgen van branchevereniging en dienstverleners inzake hulp aan schuldenaren.
1. Hebt u kennis kunnen nemen van het artikel `Zorgen over hulp aan schuldenaren' op www.nu.nl?

2. Vindt u met ons dat mensen met (problematische) schulden in een zo vroeg mogelijk stadium op een snelle en adequate manier schuldhulpverlening moeten krijgen?

3. Het BWW geeft aan dat wachttijden van 3 tot 4 maanden op dit moment geen uitzondering zijn, vindt u met ons dat dit een te lange wachttijd is en dat de schuldenproblematiek hierdoor alleen maar wordt vergroot?

4. Kunt u zich vinden in het geschetste beeld dat het aantal mensen met problematische schulden snel zal stijgen als gevolg van de economische crisis?

5. Kunt u inzichtelijk maken hoeveel mensen met schulden op dit moment te maken hebben met een wachttijd en hoe lang deze wachttijd duurt?

6. Kunt u ons een prognose geven van het aantal te verwachten schuldhulpverleningsaanvragen?

7. Denkt u nog steeds dat de 130 miljoen die u voor de komende 3 jaar heeft uitgetrokken om de wachttijden binnen de perken te houden voldoende is?