Senternovem

14-08-2009 | Budgetoverheveling voorzien van Wind op Land naar Biomassa en Zon-PV

De minister van Economische Zaken geeft gehoor aan een motie van de Tweede Kamer waarin gevraagd wordt om verschuiving van de SDE-gelden 2009. Dit gebeurt alleen indien blijkt dat na sluiting van de SDE-regeling op 30 oktober, budget over is bij de SDE categorie Wind op Land. Aanleiding hiervoor is dat binnen de SDE categorie Wind op Land in 2009 minder subsidieaanvragen worden verwacht dan waarvoor budget opengesteld is en de categorien Zon-PV en Biomassa ruim overtekend zijn.

Concreet betekent het dat na uitvoering van deze geplande verschuiving zowel de kleine als de grote categorie Zon-PV, elk geld zullen krijgen voor zo'n 5,9 vermogen (MW) aan extra installaties. De biomassacategorieën elektriciteit en gas krijgen dan beide geld voor zo'n 7,5 MW aan extra installaties. De minister maakt hierbij wel het voorbehoud dat wanneer er bij het sluiten van de SDE regeling eind oktober 2009 onverhoopt toch nog veel subsidies voor Wind op Land worden aangevraagd, de verschuiving niet door zal gaan.

Deze verschuiving betekent niet dat subsidieaanvragen voor de categorieën Zon-PV en Biomassa die nu nog ingediend worden, nog kans maken op een subsidie. SenterNovem zal de aanvragen die in april 2009 zijn ingediend en door de overtekening niet in aanmerking kwamen, alsnog beoordelen. Alleen die aanvragers die mogelijkerwijs in aanmerking komen voor het extra beschikbaar gestelde budget worden hierover geïnformeerd. De definitieve toewijzing volgt dan na sluiting van de regeling wanneer duidelijk is of de verschuiving van de subsidiegelden door gaat. Aanvragen voor de categorieën Zon-PV en Biomassa waarvan op voorhand al duidelijk is dat die ook na een eventuele ophoging van het budget niet in aanmerking komen voor subsidie, zullen eerder al afgewezen worden.

De minister van Economische Zaken heeft dit toegezegd in een brief aan de Tweede Kamer.