Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 1 juli 2009

Grachtenfestival programmeert Hollandse Russen

Kaartverkoop van start

De complete programmering van de twaalfde editie van het Grachtenfestival (15 - 23 augustus 2009) is bekend. Ook dit jaar vormen jonge talenten en grote namen de spil van de festivalprogrammering. Met de bekendmaking van het programma is ook de online kaartverkoop van start gegaan. Veel van de concerten zijn gratis of tegen lage prijzen toegankelijk.

Het nieuwe museum Hermitage Amsterdam is gedurende dit festival een belangrijke concertlocatie. Reden om veel Russische muziek, maar ook Russische musici te programmeren.

Russians-in-Residence vormen in dat kader één van de rode draden, met als deelnemers in Nederland veelal in de symfonieorkesten werkzame musici. Dat leidt tot een serie concerten met Olga Martinova, Het Atrium Quartet, violist Mark Lubotsky, hoboïst Alexei Ogrintchouk, pianiste Mila Baslawskaja samen met cellist Dmitri Ferschtman en violist Igor Gruppman. Elke dag in de Kerkzaal van museum Hermitage Amsterdam. Na afloop van het concert interviewt Hans Haffmans de uitvoerenden over hun persoonlijke tocht naar Nederland.

Ook het Kindergrachtenfestival programmeert concerten op speciale locaties. Dit jaar voor het eerst in Artis, de Hortus Botanicus en op het Vuurtoreneiland. De Babymonumentenconcerten vinden dit jaar in het Joods Historisch Museum plaats. Nieuw deze editie is een concert speciaal voor grootouders en kleinkinderen: Stravinsky's De Vuurvogel, een samenwerking met het NedPho GO!, onderdeel van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Het Grachtenfestival opent op 15 augustus 2009 in de binnentuin van de Hermitage Amsterdam met Svadebka! De Dorpsbruiloft. Een voorstelling met drie werken van Igor Stravinsky: Scherzo à la Russe (in een bewerking van Louis Andriessen - wereldpremière), Histoire du soldat en de wereldpremière van de 1919-versie van Stravinsky's Les Noces, voltooid door Theo Verbey. De voorstelling eindigt met een gezamenlijk bruiloftsmaal.

Tijdens het festival worden onder meer speciaal samengestelde, nieuwe programma's van saxofonist Ties Mellema, het Residents Artist Programme van de Nationale Reisopera, Opera Trionfo en jonge winnaars van nationale en internationale concoursen.

Het complete festivalprogramma is te vinden op www.grachtenfestival.nl

----------

Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam en aan de IJ-oevers de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd. Deze locaties onderscheiden zich door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde. In de twaalfde editie trekt het festival naar de Plantagebuurt in het oostelijk deel van het centrum, met de Hermitage Amsterdam als festivalhart. De programmering van het Grachtenfestival in de Plantagebuurt wordt vervlochten met die van de binnenstad, de IJ-oevers en Amsterdam-Noord. Hiermee omarmt het festival een groot deel van de stad Amsterdam. Het Grachtenfestival 2009 vindt plaats van 15 t/m 23 augustus.

Hoofdsponsor van het Grachtenfestival is Schiphol Group, hoofdsubsidiënt is de Gemeente Amsterdam. Het Grachtenfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Friesland Bank en Ymere.

Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, is Beschermheer van het Grachtenfestival

----------

Noot voor de redactie,