Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 13-08-2009

AVRO START MET ZESDELIGE DOCUMENTAIRESERIE 'UP CLOSE'

De AVRO start op zaterdag 15 augustus op Nederland 3 met de zesdelige serie 'Up Close', met documentaires over kunst en cultuur voor een jonger publiek. Het is een afgeleide van het AVRO-programma 'Close Up' op Nederland 2, dat tot een van de best bekeken kunstprogramma's van de Nederlandse televisie behoort. 'Up Close' wordt verspreid over vier maanden uitgezonden op vrijdagavond om 23.10 uur en op zaterdagavond om 20.30 uur. De eerste aflevering van 'Up Close' staat in het teken van James Brown en is te zien op zaterdag 15 augustus om 20.30 uur op Nederland 3.

James Brown is één van de meest invloedrijke artiesten van de twintigste eeuw. Afkomstig uit een zwart en extreem arm milieu, ontwikkelde hij zich tot een belangrijke vernieuwer in de funkmuziek van de jaren zestig. Browns muziek wordt gekarakteriseerd door opzwepende ritmes en zijn vurige staccato zang. Met zijn spraakmakende dans en spectaculaire optredens was James Brown een icoon voor vele artiesten zoals Sly and The Family Stone, Booker T. & the M.G.'s en Michael Jackson. Vanaf de jaren zeventig inspireerde hij ook talloze rap artiesten.

Met behulp van archiefmateriaal en vele interviews schetst de documentaire een beeld van het leven van Brown van 1933 tot 2006 met het accent op de jaren van strijd en glorie tussen 1955 en 1971. Zo is Brown te zien tijdens een optreden in de concert film The T.A.M.I. Show uit 1964, waar hij voor de eerste keer bewondering oogst van een grotendeels blank publiek. Beelden uit het filmarchief tonen de heftige strijd waarmee de emancipatie van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de jaren vijftig en zestig gepaard ging. Brown steunde die strijd door het schrijven van politiek geladen nummers en het geven van benefietconcerten.

De interviews met vrienden en collega's schetsen een beeld van een complexe persoonlijkheid: een geniaal creatief talent, perfectionistisch, maar ook opvliegend, grillig en soms tiranniek. Aan het woord komen saxofonist Pee Wee Ellis, trombonist Fred Wesley, bassist Bootsy Collins, MC Danny Ray en zangeres Martha High. De epiloog van de film vertelt over de periode ná Browns topjaren, een tijd waarin zijn naam vaker genoemd werd in de schandaalpers dan in muziektijdschriften.

Een film van Philip Priestley en Philippe Manoeuvre Een productie van ARTE France en Morgane

AVRO Up Close, James Brown: zaterdag 15 augustus om 20.55 uur op Nederland 3. AVRO Up Close: zaterdag 15 augustus, 31 oktober, 28 november en 12 december om 20.30 uur en vrijdag 30 oktober en 6 november om 23.10 uur op Nederland 3.

---