Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 23 juli 2009

Kindergrachtenfestival dit jaar ook op Vuurtoreneiland en in Artis

Het Kindergrachtenfestival is een vast onderdeel van het Amsterdamse Grachtenfestival en richt zich op de jeugdige toeschouwer, van de allerjongsten tot vroegvolwassenen. Naast een bijzondere programmering is het Kindergrachtenfestival vanaf dit jaar te herkennen aan de mascotte Noot. De programmering omvat (openlucht)concerten op bijzondere locaties, speurtochten en workshops. Enkele hoogtepunten zijn:

De familievoorstelling Wat niemand weet, naar het gelijknamige boek van Tonke Dragt, heeft als locatie het Vuurtoreneiland. Een vaartocht brengt de bezoeker naar dit eilandje in het IJmeer bij Durgerdam. Een concert in samenwerking met koperkwintet KWIVR.

De Sneeuwkoningin is een muziekvoorstelling in de Hortus Botanicus door het Juliet Quartet. Rixt Leddy vertelt het sprookje van Hans Christian Andersen, in het Nederlands vertaald door Jim de Groot.

In Artis speelt het Rubens Kwartet de première van Bodo en het Oerwoudconcert, gebaseerd op de kinderboeken van Hans de Beer en Serena Romanelli. Een interactieve muziekvoorstelling voor strijkkwartet, verteller en publiek.

In Woonzorgcentrum Sint Jacob wordt Stravinsky's De Vuurvogel opgevoerd speciaal voor grootouders en kleinkinderen. Een blaaskwintet van het NedPho GO!, onderdeel van het Nederlands Philharmonisch Orkest, brengt dit Russische sprookje in een eigen vertelling.

De Babymonumentenconcerten vinden plaats in het JHM Kindermuseum. Het Grachtenfestival maakte met de Stichting Memorabele Momenten (MEMO) een programma waar baby's, dreumesen en peuters met hun ouders de kans krijgen hun muzikale belevingswereld te vergroten.

In 2009 opent het Grachtenfestival het klassieke muziekseizoen van 15 tot en met 23 augustus. Meer informatie en het complete festivalprogramma is te vinden op www.grachtenfestival.nl en op www.kindergrachtenfestival.nl.

----------

Het Amsterdamse Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende muziekfestival waarvan uitvoeringen van (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de binnenstad van Amsterdam en aan de IJ-oevers de basis vormen. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd. Deze locaties onderscheiden zich door bijzondere of monumentale architectonische en cultuurhistorische waarde. In de twaalfde editie trekt het festival naar de Plantagebuurt in het oostelijk deel van het centrum, met de Hermitage Amsterdam als festivalhart. De programmering van het Grachtenfestival in de Plantagebuurt wordt vervlochten met die van de binnenstad, de IJ-oevers en Amsterdam-Noord. Hiermee omarmt het festival een groot deel van de stad Amsterdam. Het Grachtenfestival 2009 vindt plaats van 15 t/m 23 augustus.

Hoofdsponsor van het Grachtenfestival is Schiphol Group, hoofdsubsidiënt is de Gemeente Amsterdam. Het Grachtenfestival wordt mede mogelijk gemaakt door Friesland Bank en Ymere.

Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, is Beschermheer van het Grachtenfestival.

----------

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht