Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De Nacht van Herodes
Theatervoorstelling bij Kamp Amersfoort

Theatergroep De Blauwe Tulp uit Culemborg speelt een bijzondere voorstelling over de kindertransporten uit 1943 vanuit Kamp Vught naar Sobibor. De voorstelling is op zaterdag 15 augustus om 20.00 uur te zien op het voorterrein van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. De toegang is gratis, reserveren is gewenst in verband met de beschikbare ruimte.

Op 15 augustus 2009 is het precies 64 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde met de capitulatie van Japan. Bijna zes jaar na de inval in Polen door Nazi-Duitsland was de oorlog die de gehele wereld meesleurde voorbij. De verschrikkingen van de oorlog waren voor velen niet voorbij. Dat geldt ook voor de betekenis van de oorlog die begonnen was uit vooral machtwellust en haat. Nog steeds kunnen velen getuigen hoe ver de haat ging. Van hen die er niet meer zijn, zijn vele verhalen opgetekend, maar lang niet allemaal. Soms is de verbeelding nodig om iets tot leven te brengen van wat er met 1269 kinderen gebeurde die op 6 en 7 juni 1943 vanuit Vught via Westerbork in vier dagen naar Sobibor werden getransporteerd om vermoord te worden.

Theatergroep De Blauwe Tulp doet 'een poging slechts.. Ons voorstellingsvermogen schiet immers te kort om de gruwel van deze werkelijkheid te kunnen benaderen.'

Voor Nationaal Monument Kamp Amersfoort is deze theatervoorstelling een première. Niet eerder was er een dergelijke voorstelling op het terrein van de gedenkplaats. De voorstelling is niet geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Toegang gratis, Reserveren aanbevolen via 033 4613129 Nationaal Monument Kamp Amersfoort ligt aan de Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ te Leusden, achter DHV, bij de afslag 6 Maarn van de A28.

Noot voor redacties