Ingezonden persbericht


FEEST IN DE LAMBERTUSKERK MET LICHTJESPROCESSIE

Zaterdag 15 augustus viert de Lambertuskerk in Meerveldhoven feest. 's Avonds om acht uur is er allereerst een Mis "met vijf heren" bij gelegenheid van het feest van Maria Tenhemelopneming. Aansluitend is er de Lichtjesprocessie. De deelnemers trekken vanuit de kerk om het gebouw heen naar het voormalige processiepark achter de kerk. In de processie lopen behalve misdienaars met het processiekruis, flambouwen, wierook en bellen, ook leden mee van het Sint Lambertusgilde, de Harmonie Sub Umbra, het Lambria- en Dameskoor, leden van verenigingen zoals de KBO en de KVO, en de Oud-Strijders met hun vaandels, alsmede bruiden en bruidjes. Zij dragen het houten processiebeeld van Onze Lieve Vrouw ter Eik dat enige jaren geleden prachtig werd gerestaureerd. Zij dragen verder onder meer een beeld mee van een Lam Gods op een gesloten boek met zeven zegels, en een 'hoorn des overvloeds'.

Even zag het ernaar uit dat het aantal bruidjes zeer klein zou zijn. Het feest valt immers midden in de vakantieperiode. Na een oproep in de media is vrijwilligster Mieke van Keulen echter opgetogen. Waarschijnlijk zijn er nu zo´n 25 bruidjes. Maar het mogen er nog meer worden! Meisjes kunnen zich nog bij haar aanmelden tot zaterdag (Tel. 040-253.95.67; Broekweg 26, Meerveldhoven).

Omdat de parochie dit jaar haar 150-jarig bestaan viert, worden rond de Mis jubileumpostzegels en noveenkaarsen verkocht. Ook is het boekje "In de kruin van de eikenboom", van de hand van de Veldhovense historicus Jacq. Bijnen, nog steeds te koop. Dit bevat veel foto's en de geschiedenis van de Mariaverering in Meerveldhoven. De kerk is bekend van Onze Lieve Vrouw ter Eik, een beeldje van Maria dat in een eikenboom in de kerk staat.

De laatste jaren neemt het aantal deelnemers aan de Lichtjesprocessie toe. Stille tochten naar plekken waar mensen zijn omgekomen door zinloos geweld of op andere wijze trekken veel mensen. Zo trekt ook de Lichtprocessie veel mensen als signaal naar de maatschappij toe: laat de kracht en het licht van het goede niet doven in deze wereld !



Ingezonden persbericht