NEN


CEN workshop bioveiligheidsfunctionaris van start

vrijdag 14 augustus 2009, 17:16

Begin augustus heeft CEN op haar website een nieuwe CEN workshop aangekondigd over bioveiligheid. Het gaat om het opstellen van een Europese afspraak met eisen aan de competenties van een bioveiligheidsfunctionaris (BioSafety Professional of BSP) in de vorm van een CWA (CEN Workshop Agreement). De oprichtingsbijeenkomst is in november. NEN (Cluster Landbouw en levensmiddelen) voert het secretariaat van deze Workshop.

De nieuwe CWA zal onder andere ingaan op de rol en de plaats in de organisatie, taken en opleiding, ervaring en vaardigheden van een BSP. Daarnaast zal aandacht besteed worden aan een curriculum om te komen tot die vaardigheden. Verder vormt de CWA een kader voor trainingprogramma's en voor certificatie van een BSP.

Het blijkt dat er een sterke behoefte is om de rol van een BSP te definiëren. Op dit moment wordt deze rol niet gedefinieerd in Europese Richtlijnen en ook niet in de meerderheid van Europese landen. Het definiëren van BSP competentie is onder andere van belang om te verzekeren dat op een veilige manier met biologische materialen wordt omgegaan. Voor organisaties ligt het belang met name in het af kunnen dekken van wettelijke aansprakelijkheid. Deze CWA is interessant voor alle laboratoria die met levend biologisch materiaal werken. Dit nieuwe initiatief is een aanvulling op de eerder gepubliceerde CWA 15793 over biorisk management.

Meer informatie (o.a. het businessplan van de Workshop) is te vinden op de CEN website:
http://www.cen.eu/cenorm/sectors/technicalcommitteesworkshops/workshop s/ws53-bsp.asp

Voor vragen kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, tel. 015 2690 125 of Sophie More, tel 015 2690 260