Ingezonden persbericht


Persbericht Groep Reisboekhandels-15 augustus 2009

"Graag (nog) meer Nederlandse bergwandelgidsen"

Dat was tot voorkort volgens reisboekhandelaar Leon Receveur van de Noorderzon uit Arnhem een vaak aan de uitgevers gestelde vraag, immers de klanten vragen om Nederlandstalige bergwandelgidsen. Maar het gaat de goede kant op, er verschijnen steeds meer wandelgidsen van eigen bodem.

Volgens Leon komt het wel vaker voor dat de uitgevers van reisgidsen achter de muziek aan lopen in plaats van ervoor: zo is soms een land, gebied of stad al geruime tijd in de belangstelling, bijvoorbeeld door een rechtstreekse vlucht of een komend evenement, maar zien de uitgevers dat over het hoofd en verzuimen een Nederlandstalige gids uit te brengen terwijl er volop vraag is in de reisboekhandel. Daarbij komt wat wandelgidsen betreft dat Nederlanders veel bergwandelen.

Veel Duitse wandelgidsen

Duitse wandelgidsen zijn er legio en lang niet alleen van de Alpen. De felrode Rother Wanderführer staan ook volop in de schappen van bestemmingen als Spanje waar de Canarische Eilanden een wandelhit zijn en in Griekenland waar eilanden als Kreta, Samos en Lesbos in trek zijn bij wandelaars. Er staan ook volop wandelingen in de gidsen van Michael Müller. In het Engels zijn er de langwerpige wandelgidsen van Sunflower. Op zich prima wandelgidsen volgens Leon, maar Nederlanders hebben het liefst een Nederlandstalige. Vooral bij routebeschrijvingen telt elk woord en als je een woord niet kent kan dat er toe leiden dat je de weg kwijt raakt.

Alpenwandelingen

Als eerste voorbeeld noemt Leon "Wandelen Wallis" van Martin Beumer, uitgebracht bij uitgeverij BDU: "een goed debuut voor een uitgeverij die zich voor het eerst in de bergen waagt, al zijn de informatie en de kaarten wat summier ". In de gids staan vooral dagwandelingen voor zowel de beginner of de dalwandelaar die het rustig aan wil doen, als voor de echte berggeit die geen pad te steil gaat. De gids "Bergwandelen in de Italiaanse Alpen" is eveneens een debuut maar dan van schrijver Henk Philippo die tot nu toe vooral algemene reisgidsen schreef zoals van Chili. In deze gids van Gottmer doet hij de bergwandelaar vooral suggesties voor tochten ver van het massatoerisme in Piemonte en Lombardije. Er zijn zowel eenvoudige dalwandelingen als pittige dag- en zelfs meerdaagse wandelingen voor de ervaren bergwandelaar. Noes Lautier, met name bekend om haar artikelen over bergwandelen in Op Pad, schreef: "Tour du Mont Blanc", een meerdaagse tocht om de hoogste Alpentop door Frankrijk, Italië en Zwitserland. Als ervaringsdeskundige bij uitstek, Noes liep alle varianten zelf, is ze bij uitstek de persoon om deze gids te schrijven. Ze geeft aan wat haar mooiste traject is, maar je kunt dankzij de uitvoerige routebeschrijvingen en praktische informatie ook je eigen tour samenstellen.

Scandinavische trektochten

In de serie Dominicus Adventure komt Gottmer met de nieuwe editie van "Bergtochten in Noorwegen" van Jolanda Lintschooten. Er komen elf tochten aan bod van de lieflijke omgeving van Oslo in het zuiden tot het desolate Finnmarksvidda in het hoge noorden. Naast gedetailleerde routebeschrijvingen is er uitgebreide praktische informatie en ter afwisseling zijn er leuke anekdotes.

In dezelfde serie is: "Trekking in Zweden'' van Sander van der Werf een nieuwe uitgave. Hij beschrijft bekende en minder bekende tochten in de mooiste wandelgebieden van het Midden - en Noord- Zweden, zowel voor beginners als ervaren wandelrotten.

Tot slot noemt Leon "De 100 mooiste dagwandelingen, deel 2, Centrale en Oostelijke Pyreneeën" van uitgever Elmar. Pyreneeënspecialist Ton Joosten selecteerde voor het boek de allerbeste dagwandelingen. Daar blijft het echter niet bij want ook bezienswaardigheden, en verblijfplaatsen met berghutten, campings en herbergen komen aan bod, inclusief de internetadressen. Handig is het reisplan, een mooie route waarover je van het ene naar het andere gebied kunt reizen.

Bergwandelaars worden steeds meer bediend met goede gidsen van Nederlandse auteurs die het terrein uit eigen ervaring kennen. En die vind je met name bij de reisboekhandel.


Noot voor redacties
Voor de redactie (