Gemeente Hilversum

Herdenking capitulatie Nederlands Indië

publicatiedatum: woensdag 5 augustus 2009

De expositie `Een hele Indische generatie en hun kunst' in het raadhuis staat in het teken van de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Daarmee kwam er ook voor het toenmalige Nederlands Indië een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling is georganiseerd door de werkgroep Herdenking Nederlands-Indië Hilversum. De werkgroep benaderde Yola Geldtmeijer, bekend van de film `Ver van mijn familie' van Marion Bloem, om familiekunstwerken in het raadhuis te exposeren. Volgens de werkgroep geeft de kunst een duidelijk beeld van een Indische familie.

De tentoonstelling in de gangen van het raadhuis werd vrijdagmiddag 7 augustus geopend door schrijfster/filmmaakster/psychologe Marion Bloem. De expositie duurt tot 1 september en ze kan bezocht worden op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur.

Op 15 augustus vindt de herdenking van de capitulatie van Japan in Nederlands Indië plaats op de Noorderbegraafplaats. Deze herdenking is voor het vierde achtervolgende jaar georganiseerd door de werkgroep. De herdenking begint om 16.00 uur. Het programma wordt geleid door Nada van Nie. Vertegenwoordigers van de verschillende generaties houden toespraken en er worden filmbeelden getoond. Na twee minuten stilte en de bloemlegging is er nog een samenzijn in de aula.