11 Nederl anders op Benelux kampioenschap houthakken

23/06/2009 12:21

Urban Communication

Op 15 augustus vindt het prestigieuze Benelux STIHL TIMBERSPORTS kampioenschap plaats in Lier, België. 14 sporters - waaronder 11 Nederlanders - strijden voor een plek op het WK in Brienz, Zwitserland, op 13 september.

Eind mei namen 18 sporters deel aan een intensief trainingskamp in het Nederlandse Haelen. Twaalf deelnemers wisten zich daar rechtstreeks te kwalificeren voor deelname aan het Benelux kampioenschap. 1 Belg, 1 Luxemburger en 10 Nederlanders toonden zich de sterkste in zes bijl- en zaagdisciplines . Twee sporters uit het basistrainingskamp - de Belg David Bergen en de Nederlander Jochem Hermanides - verkregen een wildcard omwille van hun uitzonderlijke prestaties.

De veertien atleten vechten op 15 augustus tussen 12u00 en 18u00 uit wie Benelux kampioen wordt. Per land stoot één iemand door naar het WK. Daar wacht de clash met meer dan 50 sporthouthakkers uit meer dan tien verschillende landen.

Groeiende populariteit

In landen als Canada, Australië en de VS waren houthakkerswedstrijden al lang een traditie, maar ook in Europa zijn ze populairder dan ooit. Dat bewijst niet alleen het groeiend aantal sporters, maar ook de publieksopkomst. STIHL introduceerde zijn TIMBERSPORTS in Europa in 2001 en sindsdien lijkt het publiek massaal warm te lopen voor de spectaculaire wedstrijdserie. Het Europees kampioenschap trok vorig jaar nog meer dan 10.000 toeschouwers. In Lier worden zo'n 3.000 mensen verwacht.

De oorzaak van die groeiende populariteit ligt ongetwijfeld bij de professionalisering van het gebeuren. Daar waar bosarbeidwedstrijden van oudsher lokale krachtmetingen waren, is de discipline uitgegroeid tot een hoogwaardige sporttak met internationale allure. De intrede van TIMBERSPORTS SERIES van STIHL heeft daar zeker toe bijgedragen. Er werden professionele standaards ontwikkeld en de sporters werden actief in hun 'kunnen' op de proef gesteld. Jaar na jaar verbeteren de tijden dankzij intensieve trainingskampen waarvoor overzeese coaches worden aangetrokken. De STIHL TIMBERSPORTS zijn intussen gekend als de Koningsklasse in de houthakkerswedstrijden.

De 14 gekwalificeerden

NAAM LAND

CODUANT Cedric België (Spa)

BERGEN David België (Schilde)

GEERDERS Eugène Nederland (Maassluis)

VAN DRIELEN Rik Nederland (Dalfsen)

HERMES Marc Luxemburg (Vianden)

PETERS Hubert Nederland (Zeewolde)

HARMS Martijn Nederland (Odoorn)

TERPSTRA Ben Nederland (Firdgum)

TERPSTRA Robbie Nederland (Firdgum)

SMAL Jordi Nederland (Hooglanderveen)

VAN KAMPEN John Nederland (Lemelerveld)

HERMANIDES Jochem Nederland (Obdam)

DE BEER Eelco Nederland (de Steeg)

MEIJER Martijn Nederland (Meppel)