Nieuw-Vlaamse Alliantie


Sarah Smeyers zet heisa rond mandatenaangifte recht (15/08/09)

In het Staatsblad van vrijdag 14 augustus verschenen de lijsten van de mandatarissen die hun vermogens- en/of mandatenaangifte niet aan het Rekenhof bezorgd zouden hebben. Sarah Smeyers (N-VA) komt in het Staatblad voor op de lijst van personen die hun mandatenaangifte niet ingediend zouden hebben. Dat berust echter op een vergissing.

De uitvoerige berichtgeving daarover verraste Sarah Smeyers, omdat zij zeker was dat zij beide aangiftes gedaan had. Ze heeft zelfs het ontvangsbewijs van het Rekenhof bewaard. Smeyers heeft het Rekenhof om opheldering gevraagd en hen verzocht haar dossier op te zoeken.

Het Rekenhof bevestigde aan Smeyers dat zij inderdaad haar aangifte heeft ingediend, maar dat zij slechts één enveloppe indiende, in plaats van de bedoelde twee. Smeyers heeft zowel de vermogensaangifte als de mandatenaangifte in dezelfde enveloppe binnengebracht. Omdat de enveloppe met de vermogensaangifte slechts geopend mag worden indien de mandataris onderworpen wordt aan een onderzoek, is de mandatenaangifte zogezegd nooit ingediend. Want, zo stelt het Rekenhof, wij hebben die niet kunnen lezen.

Smeyers betreurt dat deze materiële vergissing zoveel stof doet opwaaien. Blijkbaar smult men ervan als één of ander bericht iemand verdacht kan maken, zo zegt Smeyers in een reactie. Ik heb nochtans niets te verstoppen. Het enige mandaat dat ik heb is dat van Volksvertegenwoordiger. Ik vul mijn functie, in tegenstelling tot sommige collegas, wel actief in. Ik vind het dan ook jammer dat dit betekenisloos akkefietje veel meer aandacht krijgt dan het werk dat ik dagelijks verzet als volksvertegenwoordiger.

Niettemin is Smeyers zich ervan bewust dat de fout wel degelijk bij haar ligt. Ik mag van het Rekenhof natuurlijk niet verwachten dat zij de wet overtreden en mijn enveloppe toch zouden openmaken. Volgend jaar gebruik ik twee enveloppen en publiceer ik mijn mandatenlijst op mijn website op het ogenblik dat ik hem indien", aldus Smeyers.

Auteur:
Kamer van Volksvertegenwoordigers
Sarah Smeyers, volksvertegenwoordiger