Veel belangstelling wereldpremière Igor Stravinsky's Dorpsbruiloft


BAARN, 20090721 -- Er is veel belangstelling voor de voorstelling Svadebka! De Dorpsbruiloft die in augustus en september met tien voorstellingen op tournee gaat in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Electra (Groningen). De vier voorstellingen in de Hermitage Amsterdam zijn nagenoeg uitverkocht.

Artistiek leider Peppie Wiersma verkreeg na jarenlang geduld de exclusieve uitvoeringsrechten van de erven Stravinsky voor de 1919 versie van Les Noces. Door de zeer ongebruikelijke instrumentatie van koor, pianola, twee cimbaloms, harmonium en slagwerk, heeft deze versie alles in zich van een authentiek Russisch bruiloftszigeunerorkestje. Zo ontstond het idee voor een avondvullend programma in de vorm van een dorpsbruiloft.

Tijdens Svadebka! De Dorpsbruiloft zullen er maar liefst drie wereldpremières gepresenteerd worden: de door Theo Verbey voltooide 1919 versie van Les Noces, Scherzo à la russe in een nieuwe instrumentatie van Louis Andriessen en Histoire du soldat in een nieuwe vertaling van Judith Herzberg, die tevens als verteller zal optreden. Alle drie de premières zijn in opdracht van Svadebka! De Dorpsbruiloft geschreven.

Voor de voorstellingen, die worden geënsceneerd als een echt bruiloftsfeest, zijn vier prachtige buitenlocaties gevonden. De wereldpremière van Svadebka! De Dorpsbruiloft, tevens het openingsconcert van het Grachtenfestival 2009, vindt plaats in de net gerenoveerde binnentuin van de Hermitage Amsterdam. In Utrecht en Den Haag worden de gasten onthaald in een bruiloftstent en in Groningen vindt het feest plaats in een prachtige boerenschuur op het plattenland bij Electra.
Het publiek, dat als bruiloftsgast aanwezig zal zijn, eet aan het einde van de voorstelling mee met de feestelijke boerenmaaltijd.

Igor Stravinsky was erg gefascineerd door mechanische instrumenten die, boven uitvoerende musici, als groot voordeel hadden dat ze zijn composities waarheidsgetrouw reproduceerden. De pianola was voor hem het ideale gereedschap om zijn werken optimaal te bewaren voor het nageslacht. Vandaar dat dit instrument een prominente plaats kreeg toen hij de 1919 versie van Les Noces schreef.
Door onoverkomelijke technische problemen en het gebrek aan twee goede cimbalomspelers besloot Stravinsky, na twee van de vier tableaus, om de 1919 versie niet te voltooien. Wel werd dit stuk als basis gebruikt voor de 1923 versie van Les Noces in de instrumentatie van vier piano's en zes slagwerkers.

Negentig jaar na dato kreeg Peppie Wiersma, zeer tegen de gewoonte van Stravinsky's erven in, goedkeuring voor zowel de voltooiing van Les Noces als de bewerking van Scherzo à la russe. Doordat met de huidige techniek synchronisatieproblemen beter op te lossen zijn en het gelukt is om twee bekwame cimbalomspelers te vinden, zal Stravinsky's oorspronkelijke idee deze zomer voor het eerst worden uitgevoerd.
De uitvoering van de wereldpremière van Svadebka! is in handen van topmusici. Er wordt ongedirigeerd en uit het hoofd gezongen waardoor het concert de authentieke sfeer van een dorpsbruiloft ademt. Met deze hoogstaande uitvoering wil Svadebka! De Dorpsbruiloft een breed publiek trekken voor Stravinsky's favoriete versie van Les Noces!

Data:
Amsterdam
15 (première), 16, 17 en 18 augustus
In de binnentuin van de Hermitage Amsterdam

Utrecht
22 en 23 augustus
Tent in het Griftpark

Den Haag
29 en 30 augustus
Tent op Landgoed Clingendael

Electra (Groningen)
5 en 6 september
In boerderij Klein Hayema bij Electra

Musici:
Cappella Amsterdam
Françoise Rivalland cimbalom
Michiel Weidner cimbalom
Dirk Luijmes harmonium
Peppie Wiersma slagwerk
Rozemarie Heggen contrabas Heleen Hulst viool
Koen Kaptijn trombone
Peter Masseurs cornet
Marieke Stordiau fagot
Arjan Woudenberg klarinet
Judith Herzberg verteller
Marc Pantus regie

Zie voor meer informatie: www.dorpsbruiloft.nl





Ingezonden persbericht