Friese waterschappen

Noordwest Fryslân en Terschelling

Grondmetingen met helikopter boven Noordwest Fryslân en Terschelling

donderdag, 23 juli 2009
Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en Vitens voeren in de laatste twee weken van augustus en van september 2009 met een helikopter metingen uit boven Noordwest Fryslân en Terschelling. Het doel van de metingen is het in kaart brengen van de opbouw van de ondergrond en de diepte van zout grondwater. Dit gebeurt met een meetinstrument, dat onder een helikopter hangt. Afhankelijk van vliegbaar weer kunnen de metingen in tien dagen worden uitgevoerd.

Europees project CLIWAT

Het in kaart brengen van zout grondwater maakt deel uit van een Europees project (CLIWAT). Naast genoemde organisaties zijn hierbij betrokken onderzoeksbureau Deltares en Deense en Duitse onderzoekers. Met deze metingen krijgen de partijen inzicht in de effecten van klimaatverandering op de waterhuishouding in Noordwest Fryslân en op Terschelling. Bij het onderzoek wordt de opbouw van de ondergrond en de diepte van het zoute grondwater gedetailleerd in kaart gebracht. Deze kaart dient als basis voor nader geohydrologisch (model)onderzoek.

Uitvoering van het project

Er zijn twee onderzoeksgebieden aangewezen (Terschelling en Noordwest Fryslân) waar een helikopter met daaronder een meetsonde laagvliegend het gebied in kaart brengt. Hierbij zal op 80 tot 100 m boven maaiveld worden gevlogen met een helikopter. Onder de helikopter bevindt zich een kabel met een meetsonde die zich op een hoogte van 40 tot 60 m boven het maaiveld voortbeweegt. De aardbodem wordt afgetast in raaien (lijnen) met een onderlinge afstand van 200 tot 250 m en een vliegsnelheid van 140 tot 160 km/h. De helikopter vliegt 1 keer langs elke lijn, en schuift vervolgens 1 lijn op voor de terugtocht, waarna hij weer 1 lijn opschuift etc.

Vergunningen

Door onderzoeksbureau Imares (Texel) is een schatting gemaakt van de mogelijke verstorende effecten van deze vluchten op vogels en zeehonden. Om de verstoring tegen te gaan wordt niet laag gevlogen boven open water, wordt niet gevlogen boven de Boschplaat op Terschelling en niet boven noord-Fryslân buitendijks. Bovendien wordt gevlogen tijdens laagwater zodat de hoogwatervluchtplaatsen op en bij het eiland veelal niet bezet zullen zijn. De vogels zitten dan op het wad.

Ook is door de Provincie Fryslân beoordeeld of deze activiteit vergunningplichtig is in het kader van de Natuurbeschermingswet. Rekeninghoudend met bovenstaande uitvoeringsmaatregelen is deze activiteit niet vergunningplichtig. Voor het lager vliegen dan de wettelijke vlieghoogte heeft de Rijksluchtvaartdienst toestemming gegeven.

Logistiek

De vluchten boven noord Fryslân vinden plaats vanaf vliegbasis Leeuwarden. Daar staan de helikopters gestationeerd gedurende de meetperiode.

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 - 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden op Internet: www.fryslan.nl .