Ministerie van Defensie

Genie helpt Burundi op weg naar stabiliteit

28 juli 2009, 11.52 uur

Spelende Burundese kinderen. Eind augustus vertrekken 40 genisten voor 2 maanden naar Burundi (tussen Congo en Kenia). De militairen van de genie gaan hun kennis op het gebied van genieconstructie en infrastructuur overdragen aan het Burundese leger en politie.

De verbeterde infra van het leger maakt het makkelijker voor voormalige rebellen om opnieuw een plaats te krijgen in het leger. Bij de politie wordt het schrijnend tekort aan legeringsaccomodatie aangepakt. De professionalisering van het Burundese leger en de politie moet leiden tot betrouwbare instituten ten behoeve van de democratische regering.

Projecten Na beëindiging van de burgeroorlog in 2004 zijn al vele Nederlandse projecten gestart om de Burundezen te helpen. Op dit moment is het democratische land nog niet in staat om volledige veiligheidsgarantie en stabiliteit te bieden aan haar bevolking.

Er zijn 13 deelprojecten vastgesteld. Deze projecten zijn vastgelegd in een Memorandum of Understanding (MoU). Minister Koenders ondertekende de overeenkomst namens de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking. De Nederlandse bijdragen lopen tot medio 2010, dan zijn er opnieuw verkiezingen in Burundi.

Opbouwwerk De genie gaat bijdragen aan de professionalisering van het Burundese leger en de politie. De genisten moeten in zeer korte tijd veel werk verzetten. Ze ondersteunen de komende 2 maanden bij uiteenlopende zaken als: * bouw van een legeringsgebouw tegen het schrijnende tekort aan accommodatie bij de politie * geniekennis en -kunde voor een professioneel leger en politieapparaat * moderniseren van de manier waarop hout en metaal worden bewerkt * en er wordt een start gemaakt met het project Burutex, de terugkeer van oud-militairen in de maatschappij

ICT-behoefte geanalyseerd Afgelopen maand is ook ondersteuning geleverd met een analyse van de automatiseringsbehoefte. De informatieuitwisseling tussen het leger en de regering verliep erg traag. Dit deelproject was ter voorbereiding op daadwerkelijke invoering van geschonken ICT-middelen, door het projectbureau in Bujumbura, aan het Burundese ministerie van Defensie. In Bujumbura werkt een Nederlandse luitenant-kolonel.

Vlag van Burundi (in Afrika)

Gerealiseerde projecten in Burundi * meerdere kazernes opgeknapt * militairen kregen training mensenrechten * 20 nieuwe auto's met radio voor politie * motorrijles voor politieagenten * vrouwelijke agenten kregen cursus over hoe om te gaan met slachtoffers van seksueel geweld