Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 4 augustus 2009

TAL VAN INDIË-HERDENKINGEN IN HET LAND

In de maand augustus vinden er door het land verschillende herdenkingen plaats die herinneren aan de capitulatie van Japan, het einde van de Tweede Wereldoorlog. De meeste herdenkingen vinden plaats op 14 of 15 augustus bij een van de ruim 400 oorlogsmonumenten die in Nederland aan dit deel van de geschiedenis herinneren. De landelijke herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag op 15 augustus. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië is niet erg bekend bij Nederlanders, zo blijkt uit het Nationaal Vrijheidonderzoek 2009. Slechts 23% zegt deze geschiedenis te kennen, terwijl 55% aangeeft redelijk veel te weten over de Tweede Wereldoorlog in Europa.

15 augustus is de dag waarop in Nederland het formele einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. In Nederland staan 416 gedenktekens die herinneren aan de slachtoffers van de Japanse bezetting, de interneringskampen, de Birma-Siam spoorweg en de politionele acties (de Bersiap-periode tussen 1945-1949). Bij een aantal van deze monumenten is een filmportret of een geschreven getuigenverhaal gemaakt. Het Nationaal Comité heeft een uitgebreid overzicht van herdenkingen, monumenten en getuigenverhalen bij de monumenten rond Nederlands-Indië op zijn website.

Getuigenverhalen
In de serie Sprekende beelden - getuigenverhalen bij oorlogsmonumenten is in het kader van de komende 15e augustus een nieuw filmportret verschenen over Ted Hielckert bij het Indië-monument in Zwolle. Ted Hielckert heeft Indische roots. Als jongen ontkomt hij samen met zijn moeder aan de Jappenkampen. Direct na de Tweede Wereldoorlog roept Soekarno de Indonesische onafhankelijkheid uit. De ouders van Hielckert kiezen voor de Nederlandse nationaliteit. Hielckert wordt opgeroepen voor de militaire dienst. In 1962 wordt hij als marinier uitgezonden naar Nieuw-Guinea om tegen Indonesische jongens te vechten. In 2002 neemt hij het initiatief om het Indië-monument in Zwolle op te richten. Hier wordt jaarlijks op 15 augustus een herdenking gehouden. Bekijk zijn verhaal op: www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten

Kijk voor meer informatie over de geschiedenis, de herdenkingen in het land, de monumenten met de getuigenverhalen op www.4en5mei.nl.

------------------------------------------