Waterschap Zeeuws-Vlaanderen


Maaien en baggeren watergangen medio augustus van start

Met ingang van 15 augustus 2009 wordt begonnen met het jaarlijkse maaiwerk van de bij het waterschap Zeeuws-Vlaanderen in beheer zijnde watergangen en sloten. In totaal wordt 3.400 km gemaaid. Het uitkomend maaisel wordt op de perceelsrand gelegd en daarna gehakseld. Aanpalenden die er de voorkeur aan geven het maaisel zelf op te ruimen, kunnen dit aan het waterschap doorgeven. Zo spoedig mogelijk na uitvoering van deze werkzaamheden wordt begonnen met het baggeren van diverse watergangen en sloten.

Doorstroming
Sloten en watergangen spelen een belangrijke rol als haarvaten van het watersysteem. Alleen door goed onderhouden sloten en watergangen kan het waterschap zorgen voor een goed peilbeheer en het op tijd afvoeren van overtollig water. Voorwaarde is wel, dat de sloten en watergangen breed en diep genoeg moeten zijn om al het water op te kunnen vangen. Te veel riet en andere planten belemmeren de doorstroming van het water, waardoor eerder wateroverlast kan ontstaan. Het waterschap maait daarom jaarlijks van half augustus tot december ruim 3.400 kilometer sloten en watergangen. Hoge taluds en grotere watergangen worden niet elke keer en overal gemaaid. Het doorstroomprofiel voor het water wordt wel altijd schoongemaakt omdat geen stremming in de waterafvoer naar de gemalen mag optreden. Voor de doorstroming en het milieu is het beter dat er geen maaisel in de watergangen en sloten achterblijft. Daarom wordt gemaaid met een maaikorf waarmee het maaisel op de perceelsrand wordt gelegd.

Hakselen
Het maaisel dat op de perceelsrand wordt gelegd zal worden gehakseld. Ingelanden die van deze mogelijkheid geen gebruik willen maken, maar het maaisel zelf willen opruimen, kunnen dit bij het waterschap aangeven. Bij sloten gelegen langs wegen zal jaarlijks aan de landzijde worden gereden en zal jaarlijks berging van stoffen evenals het hakselen aan de landzijde plaatsvinden. Het hakselen van het maaisel zal standaard worden uitgevoerd bij alle (landbouw) percelen. Uitgezonderd zijn weilanden, percelen met meerjarige gewassen, siertuinen en (dijk)taluds.

Baggeren
Het baggeren wordt uitgevoerd om de aan- en/ of afvoer en/of de berging van het oppervlaktewater te kunnen waarborgen. De slootbodem wordt door uitvoering van de baggerwerken terug op diepte gebracht. Met behulp van hydraulische graafmachines wordt de specie uit de watergang en sloot verwijderd. Dit gebeurt éénmaal in de acht jaar. Tevens zullen de in de watergangen en sloten aanwezige duikers worden schoongemaakt. Het baggeren wordt door het waterschap deels uitbesteed en deels in eigen beheer uitgevoerd. De kaart waarop de te baggeren gebieden aangegeven staan ziet u hieronder. Als u de kaart wilt downloaden, klik dan hier (pdf) .
Baggergebieden 2009
Baggergebieden 2009

Terneuzen, 30 juli 2009
Persbericht 2009/18