Landelijke Studenten Vakbond


Huurteams helpen studenten bij aanvechten te hoge huur

pers | 10-08-2009

Met het nieuwe studiejaar weer voor de deur gaan duizenden eerstejaars studenten op zoek naar een studentenkamer. Als zij al een kamer weten te bemachtigen, betaalt veertig procent hiervoor een veel te hoge huur. In Utrecht bijvoorbeeld, ligt de gemiddelde huurprijs 119 euro boven het wettelijk maximum. Omdat blijkt dat veel studenten het niet aandurven om hun huisbaas aan te klagen, heeft de wettelijke maximum huurprijs zijn waarde in de praktijk verloren. Huurteams kunnen de drempel om naar de huurcommissie te stappen verlagen maar bestaan helaas nog maar in enkele studentensteden. Dit is reden voor de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), de Jonge Socialisten (JS) en de PvdA om deze week het belang van huurteams in iedere studentenstad te onderstrepen.

Gerard Oosterwijk, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb): "In theorie is wettelijk alles goed geregeld, maar in de praktijk blijkt de drempel erg hoog om je huisbaas aan te klagen." Huurteams kunnen studenten helpen om voor hun recht op te komen. Dit zijn experts die op eigen initiatief langs huurders gaan om op vrijblijvende basis advies te geven. Het huurteam beoordeelt de kamer aan de hand van het puntensysteem en adviseert de student of een gang naar de huurcommissie terecht is. Wanneer een huurder besluit dit te doen, helpt het huurteam de huurder bij de procedure en helpt zij bemiddelen tussen de student en de huurbaas. Door betrokkenheid van de gemeente in de vorm van huurteams is de huurbaas minder snel geneigd om over te gaan tot dreigementen richting de huurder. Helaas hebben op dit moment nog slechts een aantal studentensteden een huurteam.

Om huurteams te promoten en studenten te helpen bij het beoordelen van hun huurprijs, trekken de studentenvakbond en de Jonge Socialisten de komende weken het land. Op acht verschillende introductiemarkten delen ze daarom meetlinten uit aan de kersverse studenten om hun nieuwe kamer mee op te meten. De PvdA Kamerfractie steunt het initiatief en hoopt hiermee alle gemeenten zo ver te krijgen een huurteam in te stellen. Jelle Mengers, vice-voorzitter van de Jonge Socialisten: "Huurteams zijn onmisbaar om studenten een eerlijke en betaalbare studentenkamer te bieden, daarom hopen wij dat gemeenten naar ons luisteren".

Actie huurteams JS en LSVb op introductiemarkten
* Groningen: 10 augustus - 10.00 t/m 17.00
* Leiden: 10 augustus - 13.00 t/m 17.00

* Utrecht: 12 augustus - 12.00 t/m 16.30

* TU Delft: 17 augustus - 13.00 t/m 17.00
* Eindhoven: 18 augustus - 09.00 t/m 16.30
* VU Amsterdam: 24 augustus - 11.00 t/m16.00
* Hogeschool Arnhem Nijmegen: 27 augustus - 12.30 t/m 14.00
* UvA Amsterdam: 27 augustus - 13.00 t/m 17.00