NVA


Persbericht
Amersfoort, 17 augustus 2009

Europese wetgever op bezoek bij FIDIN
FIDIN pleit voor gelijk speelveld ook in Europa

Op uitnodiging van Federatie FIDIN heeft Tomás Kukal een bezoek gebracht aan Nederland. Kukal is in Brussel bij de Europese Commissie belast met de regelgeving voor de financiële markten van Europa. Ten kantore van NVA-lid, tevens Bipar-voorzitter Jaap Meijers, sprak Kukal achtereenvolgens met delegaties van het ministerie van Financiën, van de AFM, van het Verbond van Verzekeraars en van Federatie FIDIN.

Kukal is een regelmatige gast bij de bijeenkomsten van Bipar. Bij deze Europese lobbyclub van alle intermediairverenigingen in Europa, draagt hij uit hoe de EU denkt over ontwikkelingen in de markt en over bijbehorende regelgeving. Zo vertelde hij recent dat een nieuwe richtlijn op de assurantiebemiddeling wordt voorbereid (IMD2). Tegelijk wil men in Brussel een regeling voor wat lijkt op onze complexe producten. En tenslotte wordt gekeken naar de samenhang van deze nieuwe regelingen met Mifid. Ook Mifid zal worden geactualiseerd.

Omdat Nederland vooroploopt in Europa met onze regelgeving wil Kukal zich graag bij ons oriënteren. FIDIN heeft de gelegenheid gebruikt om haar zorgen uit te spreken over de in haar ogen doorslaande Nederlandse regelgeving. Tevens heeft FIDIN gesproken over haar zorgen met betrekking tot de aanvullende regels/interpretatie door de AFM. FIDIN vraagt zich af of Nederland niet te ver wegloopt van Europa, althans van de gedachtevorming in Brussel. Het creëren van een gelijk speelveld tussen alle distributiekanalen blijft ook hier het uitgangspunt voor FIDIN.

Tegelijk heeft FIDIN kritische geluiden laten horen over de plannen die er zouden bestaan ten aanzien van de nieuwe versie van de Richtlijn op de Assurantiebemiddeling. Zo heeft FIDIN de ingrijpende effecten van transparantie van beloningen in de schademarkt aan de orde gesteld, die tot de beoogde aanpassingen zou kunnen behoren. Daarbij heeft FIDIN uitgesproken dat gewaakt moet worden dat consumenten belast worden met een overkill aan informatie. De effecten van de overkill en de hoge kosten van de (administratieve) processen zouden nadrukkelijk moeten worden onderzocht in relatie tot het beoogde doel. FIDIN heeft ook aangegeven dat zij vreest voor het wegvallen van de toegang van de markt voor de lagere inkomensgroepen.

Noot voor redactie (