Provincie Noord-Holland

Duurzaam asfalt voor de N244 bij De Rijp

14-8-2009

De provincie Noord-Holland voert tussen 17 augustus en 7 september groot onderhoud uit aan de provinciale weg N244 tussen de Julianalaan in de Rijp en de Kogerpolderbrug. Voor het eerst gebruikt de provincie daarbij duurzaam geproduceerd asfalt (LEAB).

Werkzaamheden bij De Rijp
De N244 is tussen 17 augustus en 7 september afgesloten voor al het autoverkeer. Doorgaand verkeer wordt regionaal omgeleid over de N246, A8, A7 en N243. Lokaal wordt het verkeer met borden omgeleid. De volledige omleidingsroute kunt u hieronder downloaden.

Overige werkzaamheden aan de N244
In het weekeinde van 21 augustus werkt de provincie ook aan het viaduct over de A7. De omleidingsborden voor de werkzaamheden bij De Rijp zullen dan bij het viaduct worden aangepast.

Lageenergieasfaltbeton (LEAB)

* Bouwonderneming BAM heeft het duurzame asfalt ontwikkeld en op de markt gebracht. Het gebruik van LEAB (Lage Energie Asfalt Beton) kent twee grote voordelen:
de productietemperatuur is een stuk lager, waardoor tijdens de productie de uitstoot van CO2 met 25%-40% vermindert. De verwerking van de ruim 4.500 ton LEAB die gebruikt wordt op dit stuk van de N244 levert een CO2-reductie op van ruim 19.000 kg. Dat komt overeen met de jaarlijkse CO2-opname van ongeveer 600 bomen.

* Vanwege deze lage productietemperatuur is het asfalt sneller afgekoeld, waardoor de weg eerder vrijgegeven kan worden.