Gemeente Oldebroek


Besluiten & Plannen uit het gemeentenieuws van dinsdag 18 augustus 2009

TIJDELIJKE VERKEERSMAATREGELEN

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten:
- een inrijverbod vast te stellen voor de Kerkweg, Boterakkers, Klimopstraat en Kalmiastraat in Wezep op zaterdag 29 augustus 2009 van 16.00 tot 21.30 uur voor het houden van een wielrenwedstrijd.

INGEKOMEN BOUW- EN SLOOPPLANNEN

BOUWAANVRAAG
Burgemeester en wethouders maken bekend dat een aanvraag om bouwvergunning is ingediend voor het:
-geheel plaatsen van een bergbezinkvoorziening Wezep Noord, De Bulten ongenummerd te Wezep (20090221/RO - 7 augustus 2009);

-geheel plaatsen van een loods, Collenhovensweg 17 te Wezep (20090222 F1/RO - 11 augustus 2009).

Het dossiernummer en de datum van binnenkomst staan tussen haakjes achter de aanvraag/melding vermeld. Deze bekendmaking is bedoeld als informatie over de nog te behandelen aanvragen. Be­langhebbenden worden hiermee in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van de inhoud van de aanvragen. Voor meer informatie kunt u, op werkdagen tijdens openingsuren, contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling.

AANVRAAG KAPVERGUNNING
Burgemeester en wethouders maken bekend dat een aanvraag om een kapvergunning is ingediend voor het:
-kappen van vier eikenbomen, Zuiderzeestraatweg 449a te Wezep (kenmerk 49943);
-kappen van drie eikenbomen, Ottenweg 26-1 te Oldebroek (kenmerk 49988).

Voor deze kapaanvraag is nog geen vergunning verleend. De aanvraag ligt ter inzage, tijdens openingsuren, bij de informatiebalie, gevestigd aan het Raadhuisplein 1 te Oldebroek. Binnen twee weken na deze publicatie kan iedere belanghebbende schriftelijk of mondeling een zienswijze op de kapaanvraag indienen bij burgemeester en wethouders van Oldebroek, Postbus 2, 8096 ZG Oldebroek. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze moet binnen de genoemde termijn van twee weken telefonisch een afspraak worden gemaakt via (0525) 63 82 54.

AANVRAAG EVENEMENTENVERGUNNING
De burgemeester maakt bekend dat er een aanvraag om een evenementenvergunning is ingediend voor het muziekevenement "Polder Festival" op vrijdag 4 september en zaterdag 5 september 2009 aan de Kleine Woldweg (in de polder) te Oosterwolde.

Voor deze aanvraag is nog geen vergunning verleend. Binnen twee weken na deze publicatie kan een belanghebbende schriftelijk of mondeling een zienswijze op de aanvraag om vergunning indienen bij de burgemeester Oldebroek, Postbus 2, 8096 ZG Oldebroek. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze moet binnen de genoemde termijn van twee weken telefonisch een afspraak worden gemaakt via (0525) 638 362.

VERGUNNINGEN
(besluiten waartegen bezwaar mogelijk is)


*van college B en W

VERGUNNINGEN/TOEKENNINGEN WONINGWET

BOUWVERGUNNING
Burgemeester en wethouders hebben bouwvergunning verleend voor het:
- geheel vernieuwen van een woning, Zwarteweg 27 te Oosterwolde (20080394/RO - 10 augustus 2009);
-plaatsen van een dakopbouw, Lijsterbesstraat 13 te Wezep (20090214/RO - 10 augustus 2009).

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedere belanghebbende binnen zes weken na de dag van toezending van dit besluit hiertegen bezwaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van Oldebroek, postbus 2, 8096 ZG Oldebroek. In afwachting van een beslissing op het bezwaarschrift kan schorsing van het besluit of een andere voorlopige voorziening worden gevraagd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Zutphen, sector bestuursrecht, postbus 205, 7200 AE te Zutphen. Daarvoor is in het algemeen griffierecht verschuldigd.

DRANK- EN HORECAVERGUNNING
Burgemeester en wethouders hebben vergunning verleend voor het:
- uitoefenen van een horecabedrijf voor Veluwse Vastgoed Combinatie II B.V. te Ede voor het adres Heidehoeksweg 7bg te Wezep (47702 - 12 augustus 2009).

Het dossiernummer en de datum van verzending staan tussen haakjes achter de aanvraag/melding vermeld. Voor meer informatie kunt u, op werkdagen tijdens openingsuren, contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling.

VERGUNNING
De volgende vergunning is verleend aan:

- mevrouw P.J. van de Kamp-Burgel uit Oldebroek voor het plaatsen van een gedenktegel in de berm ter hoogte van Rondweg 88 in Wezep.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedere belanghebbende tegen bovengenoemde besluiten binnen zes weken, nadat het besluit aan de aanvrager is toegezonden of anderszins bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. Het indienen van een bezwaar schorst de werking niet. Een voorlopige voorziening kan gevraagd worden bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Zutphen, sector bestuursrecht, Postbus 205, 7200 AE, Zutphen. Hiervoor is in het algemeen griffierecht verschuldigd. Voor meer inlichtingen hierover: telefoon (0525) 638 200.

ONTHEFFING BESTEMMINGPSLAN
OP GROND VAN DE WET RUIMTELIJKE ORDENING
Burgemeester en wethouders van Oldebroek maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.24 van de Wet ruimtelijke ordening juncto afdeling 3.4 van de Awb bekend dat zij voornemens zijn om op basis van artikel 3.6, eerste lid, onder c van de Wet ruimtelijke ordening gegeven mogelijheid ontheffing te verlenen van het ter plaatse geldende bestemmingsplan en om de bouwvergunning te verlenen:
-Wezep-Noord 6e fase; Voor het vergroten van een woning op het perceel De Savornin Lohmanhof 32 te Wezep (20090083/RO);
-"Wezep-West"; voor het plaatsen van een veranda en een tuinmuur op het perceel Tarweakker 39 te Wezep (20090207/RO); en op basis van artikel 3.23 van de Wet ruimtelijke ordening juncto artikel 4.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening gegeven mogelijheid ontheffing te verlenen van het ter plaatse geldende bestemmingsplan en om de bouwvergunning te verlenen:
-"Wezep-West"; voor het plaatsen van een veranda op het perceel Vlasakker 6 te Wezep (20090175/RO). Het ontwerpbesluit en de ontwerpbouwvergunning, met de bijbehorende stukken liggen met ingang van 19 augustus 2009 gedurende zes weken voor een ieder tijdens de openingstijden ter inzage in het gemeentehuis te Oldebroek, bij het loket op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zienswijzen omtrent het voornemen om ontheffing te verlenen en het bouwplan naar voren brengen. De zienswijze dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek, Postbus 2, 8096 ZG Oldebroek. Gedurende deze termijn kan een ieder ook mondeling hun zienswijze naar voren brengen. Daartoe kan tijdens kantooruren een afspraak worden gemaakt met de heer J.W. van Hoorn van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (0525) 638333.

VRIJSTELLING BESTEMMINGSPLAN
OP GROND VAN DE WET OP DE RUIMTELIJKE ORDENING (OUD) Burgemeester en wethouders van Oldebroek maken bekend dat zij voornemens zijn om op basis van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan:
- Buitengebied Oldebroek-Zuid; Voor het gedeeltelijk vernieuwen en veranderen van een woning i.v.m. woningsplitsing op het perceel Bovenstraatweg 53 te Oldebroek (20070541/RO). De aanvraag en de bijbehorende stukken liggen met ingang van woensdag 19 augustus 2009 gedurende zes weken voor een ieder tijdens de openingstijden ter inzage in het gemeentehuis te Oldebroek, bij het loket op de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zienswijzen omtrent het voornemen om vrijstelling te verlenen naar voren brengen. De zienswijze dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek, Postbus 2, 8096 ZG Oldebroek. Gedurende deze termijn kan een ieder ook mondeling hun zienswijze naar voren brengen. Daartoe kan tijdens kantooruren een afspraak worden gemaakt met de heer J.W. van Hoorn van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (0525) 638333.

INSPRAAK VERORDENINGEN
WET INVESTEREN IN JONGEREN (WIJ)
Per 1 oktober 2009 wordt de Wet investeren in jongeren (WIJ) ingevoerd. Dit is een nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding volgen of werken. Ook de jongeren die nu niet naar school gaan en geen werk hebben. Alle jongeren die naar het UWV WERKbedrijf gaan voor werk of een uitkering, krijgen van de gemeente een opleiding of een baan aangeboden. En jongeren die werken of een opleiding doen en niet genoeg geld hebben, kunnen een uitkering krijgen.

In de WIJ is opgenomen dat de gemeenteraad op een aantal terreinen beleid moet vast stellen en in een verordening moet vastleggen. Dit is gebeurd in de volgende verordeningen:
1.Verordening Werkleeraanbod WIJ

2.Maatregelenverordening WIJ

3.Toeslagenverordening WIJ, en

4.Wijzigingsverordening burgerparticipatie maatschappelijke ondersteuning.

Inspraak
Iedere inwoner of natuurlijke rechtspersoon in de gemeente Oldebroek die een belang heeft bij deze verordeningen, kan zijn of haar zienswijze kenbaar maken bij de gemeente. De concepten van de verordeningen liggen tijdens openingstijden voor een ieder kosteloos ter inzage in het gemeentehuis in Oldebroek en in het dorpskantoor te Wezep. Tegen betaling van de kosten kan een afschrift van de concept verordeningen verkregen worden.


1.Verordening Werkleeraanbod WIJ
In de verordening werkleeraanbod is geregeld hoe jongeren ondersteund kunnen worden bij de arbeidsinschakeling. Daarnaast is opgenomen hoe wordt omgegaan met het aanbieden van voorzieningen gericht op arbeidsinschakeling. Voorbeelden van voorzieningen zijn: arbeidsactivering en -toeleiding, stages of een opleiding. Ook is er in de verordening opgenomen hoe omgegaan wordt met de combinatie werkleeraanbod en zorg of medische beperking


2.Maatregelenverordening WIJ
Wanneer het college van burgemeester en wethouders tot het oordeel komt dat een jongere zijn verplichtingen niet of onvoldoende nakomt, kan de uitkering worden verlaagd. Alleen wanneer elke vorm van verwijtbaarheid ontbreekt wordt hiervan afgezien. Dit is geregeld in de maatregelenverordening. Ook is in deze verordening vastgelegd dat de uitkering verlaagd kan worden als een jongere zich ernstig misdraagt tegenover iemand die de WIJ uitvoert. Tenslotte is in deze verordening geregeld dat het college een meerjaren beleidsplan aan de gemeenteraad aanbiedt met daarin het te voeren beleid op het gebied van handhaving, bestrijding en oneigenlijk gebruik van de WIJ.


3.Toeslagenverordening WIJ
In de toeslagenverordening is geregeld in welke situatie aan een jongere een toeslag wordt verleend op de basisnorm, of een verlaging van de toeslag of basisnorm wordt toegepast. Een volledige toeslag wordt toegekend als de jongere de bestaanskosten volledig zelf moet betalen. Als de kosten gedeeld kunnen worden of als de jongere gratis woont dan wordt een verlaging toegepast. Ook heeft het college de mogelijkheid om bij een schoolverlater een verlaging toe te passen. Dit is ook mogelijke bij alleenstaanden van 21 en 22 jaar. Dit gebeurt als het college denkt dat de hoogte van het minimum jeugdloon een drempel zou kunnen zijn om te gaan werken.


4.Wijzigingsverordening burgerparticipatie maatschappelijke ondersteuning In de WIJ is opgenomen dat de gemeente een verordening moet vast stellen met betrekking tot cliëntenparticipatie. De gemeente Oldebroek heeft al voor een aantal regelingen, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet werk en bijstand een verordening opgesteld. Dit is de verordening burgerparticipatie maatschappelijke ondersteuning. Het ligt voor de hand om ook in het kader van de WIJ hierbij aan te sluiten. Dit is geregeld door deze wijzigingsverordening.

Zienswijze
U kunt uw zienswijze op de conceptverordeningen schriftelijk kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Dat kan tot en met 15 september 2009. Ook kan de zienswijze mondeling naar voren worden gebracht op dinsdag 1 september 2009 van 9.00 uur tot 12.00 uur en op donderdag 10 september 2009 van 13.00 uur tot 16.00 uur. Hiervoor dient u vooraf een afspraak te maken. Wilt u uw zienswijze naar voren brengen met betrekking tot de Verordening Werkleeraanbod WIJ, dan kunt u contact opnemen met de heer M.R. Eweg van de afdeling Samenleving, telefoonnummer (0525) 638 212. Voor de overige verordeningen kunt u contact opnemen met mevrouw D. Mulderij van de afdeling Samenleving, telefoonnummer (0525) 638 235. Van elke mondelinge naar voren gebrachte zienswijze wordt een verslag opgemaakt.

INSPRAAK VERORDENING
TOT WIJZIGING VAN DE RE-INTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND VAN 2008 Per 1 april 2009 is de zgn. STAP-wet (Stimulering Arbeidsparticipatie) inwerking getreden. Het belangrijkste doel van de wet is om belanghebbenden met een kleine kans op inschakeling in het arbeidsproces met behoud van uitkering gedurende maximaal twee jaar onbeloonde additionele werkzaamheden te laten verrichten. Deze additionele werkzaamheden worden participatieplaatsen genoemd en vertonen enige overeenkomst met de zgn. gesubsidieerde banen uit het verleden. De uitvoering van de Wet vraagt om aanpassing van de reeds bestaande re-intgratieverordening, waarin de kaders van de nieuwe regeling in ondergebracht moeten worden.

Inspraak
Iedere inwoner of natuurlijke rechtspersoon in de gemeente Oldebroek, die een belang heeft bij deze verordening kan zijn of haar zienswijze kenbaar maken bij de gemeente. Het concept van de verordening ligt tijdens openingstijden voor een ieder kosteloos ter inzage in het gemeentehuis in Oldebroek en in het dorpskantoor te Wezep. Tegen betaling van de kosten kan een afschrift van de concept verordeningen verkregen worden.

Verordening tot wijziging van de Re-integratieverordening Wet Werk en Bijstand 2008 In de verordening tot wijziging van de re-integratieverordening 2008 zijn, zoals gezegd, de kaders van de nieuwe wet STAP opgenomen en zijn een klein aantal technische wijzigingen in algemene zin doorgevoerd. De nieuwe participatieplaats is de belangrijkste wijziging in de verordening en behelst een vorm van werken met behoud van uitkering waarbij begeleiding wordt geboden onder verantwoordelijkheid van de gemeente. De gemeente toetst periodiek of een dergelijke participatieplaats nog steeds de juiste en kortste weg naar regulier werk is. De eerste beoordeling vindt plaats na 9 maanden na de start van de plaatsing. Levert een dergelijke plaatsing geen wezenlijke bijdrage voor de arbeidsmarkt op dan stopt de plaatsing na 12 maanden. Ziet men wel mogelijkheden, maar de persoon in kwestie heeft nog niet voldoende ervaring opgebouwd, dan kan hij of zij nog maximaal een jaar op dezelfde werkplek ervaring blijven opdoen. Hierna dient men, als voortzetting gewenst is naar een andere additionele arbeidsplaats om te kijken. Indien belanghebbende naar het oordeel van de gemeente voldoende heeft meegewerkt aan het vergroten van zijn kansen richting arbeidsmarkt kan hij of zij na onafgebroken zes maanden op de participatieplaats gewerkt te hebben een premie krijgen en zo telkens weer na het voltooien van een volgend half jaar. De hoogte van de premie is overigens wel afhankelijk van het aantal uren per werkweek.

Zienswijze
U kunt uw zienswijze op de conceptverordening schriftelijk kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Dat kan tot en met 15 september 2009. Ook kan de zienswijze mondeling naar voren worden gebracht op dinsdag 1 september 2009 van 9.00 uur tot 12.00 uur en op donderdag 10 september 2009 van 13.00 uur tot 16.00 uur. Hiervoor dient u vooraf een afspraak te maken. Wilt u uw zienswijze naar voren brengen met betrekking tot de Verordening tot wijziging van de verordening Re-integratie Wet Werk en bijstand, dan kunt u contact opnemen met de heer M.R. Eweg van de afdeling Samenleving, telefoonnummer (0525) 638 212.