Gemeente Almelo

Burgerjaarverslag 2008: `Leren van Ervaring'

18 augustus 2009 - Afgelopen week publiceerde de Gemeente Almelo het burgerjaarverslag 2008 met de titel `Leren van Ervaring'. Dit rapport laat zien hoe de gemeente presteert op onderwerpen die voor de inwoners van belang zijn. Het burgerjaarverslag 2008 bevestigt de lijn van de afgelopen jaren: de Gemeente Almelo kent tevreden inwoners en werkt serieus aan de verbetering van de dienstverlening voor en communicatie met inwoners. Een samenvatting van het verslag wordt gepubliceerd in de Twenth Ruiten Drie. De volledige versie kunt u downloaden op deze pagina.

Inhoudelijk is het stramien gevolgd van de vorige burgerjaarverslagen. In de feitenoverzichten worden zo meerjarige ontwikkelingen zichtbaar. Bijzondere aandacht is er voor de kwaliteitsverbetering van dienstverlening en de Almelose wijkaanpak. Duidelijk is dat de Almelose wijkaanpak zorgt voor een positieve ontwikkeling van de burgerparticipatie. Ook zijn bijzondere gebeurtenissen in 2008 uitgelicht. Uiteraard wordt stilgestaan bij de gijzeling in juni 2008 en de gevolgen daarvan.

Proactief communiceren
Er is een stijgende lijn van burgerparticipatie door de Almelose Wijkaanpak. Het aantal meldingen en klachten is stabiel. Inwoners willen tijdig en continu geïnformeerd worden over belemmeringen in hun woon- en leefomgeving en over gewijzigde regels en plannen van de gemeente in het algemeen.
Hieruit kan de gemeente concluderen dat ze proactief moet worden in de communicatie richting inwoners. De gemeente zal met haar informatievoorziening in die behoefte moeten voorzien. Dat geldt voor de algemene communicatiekanalen van de gemeente en ook in het directe contact tussen medewerkers, bestuurders en inwoners.

Het burgerjaarverslag kan daaraan een bijdrage leveren. Het laat zien hoe de gemeente presteert op onderwerpen die voor de inwoners van belang zijn. En door ieder jaar te volgen hoe de gemeente presteert op de gebieden dienstverlening, participatie en klachten kunnen we ieder jaar verbeteren. Daarom zijn bij deze thema's aanbevelingen voor verbetering opgenomen.