Gemeente Assen


Informatieavond 18 augustus over groot onderhoud Noorderpark

Assen, 18 augustus 2009

De Gemeente Assen gaat bij het groot onderhoud in een deel van het Noorderpark het gescheiden riool tot aan de voordeur aanleggen. Gebruikelijk is de scheiding tot aan de erfscheidingsgrens te laten lopen. Om bewoners van de wijk goed te informeren over wat er allemaal gaat gebeuren, organiseert de gemeente op dinsdag 18 augustus een informatiemarkt in de Timp.

Woont u in het Noorderpark en wilt u weten wat er allemaal gaat gebeuren? Kom dan naar de informatie avond op

dinsdag 18 augustus van 14.30 uur tot 20.00 uur.

Groot onderhoud

In het voorjaar van 2010 vindt in een deel van het Noorderpark groot onderhoud plaats. De grootste klus is het vervangen van de riolering in de wijk. Het betekent concreet dat het bestaande gemengde rioolstelsel wordt vervangen door een gescheiden stelsel. Bij het nieuwe stelsel komt het regenwater van aangesloten woningen niet meer samen met het afvalwater in het riool. Er liggen straks dus twee rioolbuizen in de straat.

In de ene buis komt het vieze water dat uit de huizen komt en in de andere buis komt het regenwater via de putten in de straat. Dat scheelt behoorlijk wat water bij een fikse regenbui bijvoorbeeld. Bovendien is er dan minder overstort van vuil water in de vijvers. Dat scheelt stank en het voorkomt dat het water zuurstofarm wordt. Ook krijgt de waterzuivering veel minder water te verwerken. Kortom, winst op meerdere terreinen.

Gratis gescheiden riool in de voortuin

De afwatering van de woningen is nog wel gemengd. Normaal legt de gemeente de gescheiden buizen aan tot de erfscheidingsgrens en komt zowel het afvalwater als het schone regenwater samen in de rioolbuis voor het afvalwater. Om ervoor te zorgen dat vervuild water (toilet, wasmachine, douche en dergelijke) in de juiste rioolbuis komt, moet er nog wat gebeuren. De gemeente Assen biedt de bewoners daarom aan om het gescheiden buizensysteem tot aan de voordeur aan te leggen. Bewoners kunnen zich daarvoor aanmelden.

Natuurlijk betekent dit dat er gegraven wordt in de tuinen. De gemeente herstelt de tuin weer netjes en doet dit allemaal voor niets! Bewoners hoeven dan alleen nog maar de regenafwatering aan te sluiten op de nieuwe rioolbuis. Dat is een kleine moeite met een groot (milieu-) plezier!