European Union



IP/09/1238

Brussel, 18 augustus 2009

EU investeert 18 miljoen euro extra in supersnel mobiel internet

Vanaf 1 januari 2010 investeert de EU 18 miljoen euro in onderzoek naar de volgende generatie mobiele 4G-netwerken. De Europese Commissie heeft zopas beslist het proces te starten voor de financiering van "Long Term Evolution (LTE) Advanced"-technologie, die het mobiele internet tot honderd maal sneller zal maken dan de huidige 3G-netwerken. Onder meer dankzij de aanzienlijke onderzoeksbudgetten die de EU sedert 2004 beschikbaar stelt, geniet LTE inmiddels de voorkeur van de sector voor de volgende generatie mobiele netwerken. 25 jaar geleden zorgde Europa ervoor dat de GSM-standaard de ruggengraat werd van de moderne mobiele telefonie. Dankzij het Europees gezamenlijk onderzoek en de sterkte van de Europese interne markt wordt de GSM-standaard tegenwoordig in de hele wereld door 80% van de mobiele netwerken gebruikt. Gelet op de geavanceerde technologieën die dankzij door de EU-gefinancierd onderzoek nog steeds hun weg vinden naar ons dagelijks leven, is voor LTE een even mooie toekomst weggelegd.

"Met de LTE-technologieën blijft de Europese knowhow inzake onderzoek wereldwijd toonaangevend voor de ontwikkeling van nieuwe diensten en uitrusting, zoals dat de afgelopen decennia reeds het geval was met de GSM-standaard ", stelt Viviane Reding, EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media. "LTE-technologieën zullen mobiele telefoons veranderen in krachtige computers. Miljoenen nieuwe gebruikers zullen, waar ze zich ook bevinden, via hun mobiele telefoon toegang krijgen tot supersnel mobiel internet. Hierdoor ontstaan gigantische mogelijkheden en enorme groeiperspectieven voor de digitale economie."

Long Term Evolution (LTE) is de nieuwste draadloze technologie en maakt mobiel internet mogelijk met een snelheid tot 100 megabit per seconde, tien maal sneller dan de huidige 3G-netwerken. In Europa wordt LTE nu reeds getest door mobiele exploitanten in Finland, Duitsland, Noorwegen, Spanje, Zweden en het VK en zou het in de eerste helft van 2010 op de markt komen in Zweden en Noorwegen. Tussen 2004 en 2007 heeft de EU 25 miljoen euro steun verleend voor onderzoek naar de optimalisering en standaardisering van LTE (de WINNER I en II-projecten, uitgevoerd door een consortium van 41 vooraanstaande Europese bedrijven en universiteiten). Deze projecten lagen aan de basis van het eerste ontwerp voor een op LTE gebaseerde netwerkinfrastructuur.

Verleden maand besliste de Europese Commissie 18 miljoen euro extra te investeren in onderzoek naar de verbeterde versie van LTE: LTE Advanced . In september start de Commissie onderhandelingen over de exacte modaliteiten met de projectconsortia, onder meer het befaamde ARTIST4G, dat voortbouwt op de verwezenlijkingen van de WINNER-projecten en 4G-bedrijven en onderzoekers uit Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zweden en het VK verenigt. De nieuwe projecten starten wellicht in januari 2010.

De Europese Commissie is ervan overtuigd dat door de invoering van LTE en LTE Advanced heel wat nieuwe mogelijkheden ontstaan:
* dankzij LTE zullen netwerkexploitanten over meer capaciteit beschikken waardoor ze aan meer gebruikers en tegen een lagere prijs snellere mobiele breedband kunnen aanbieden en waardoor de Europese markt voor mobiele telecommunicatie een nieuw tijdperk binnentreedt;

* LTE Advanced zal mobiele breedbandsnelheden mogelijk maken tot 1 gigabit (duizend megabit) per seconde zodat gebruikers mobiel gebruik kunnen maken van geavanceerde onlinediensten, zoals hoge-definitietelevisie of video op verzoek;
* LTE maakt op een efficiëntere manier gebruik van het radiospectrum zodat mobiele netwerken kunnen profiteren van het "digitale dividend" en de frequenties kunnen benutten die vrijkomen door de overstap van analoge naar digitale TV. Signalen hebben een groter bereik dan bij de huidige GSM-technologie. Omdat voor eenzelfde netwerkdekking minder antennes nodig zijn, zullen de Europese landschappen beter worden gevrijwaard en daalt het energieverbruik;

* dankzij LTE kan mobiele breedband worden geïntroduceerd in dunbevolkte gebieden en kan de digitale kloof tussen de stad en het platteland worden gereduceerd. Eind 2008 kon 23% van de plattelandsbevolking in de EU nog geen DSL internetverbinding krijgen ( IP/09/1221 ).

De belangrijkste exploitanten en producenten op wereldschaal zoals Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei en Nokia Siemens Networks hebben zich er reeds toe verbonden de LTE-standaard te gebruiken. Marktanalisten verwachten dat exploitanten tegen 2013 jaarlijks ongeveer 6 miljard euro ($ 8,6 miljard) zullen investeren in LTE-uitrusting.

Achtergrond

Het wereldwijde succes van de GSM-standaard is er gekomen dankzij nauwe Europese samenwerking tussen bedrijven, onderzoekers en de regulators. In de jaren 1980 werd de GSM-standaardisering gestimuleerd via het Europees Instrument voor Samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie, een voorloper van de huidige onderzoeksprogramma's van de EU. Na de goedkeuring van het GSM-project door de Europese Commissie bereikten de Europese landen in 1987 een akkoord over het voorstel van de Commissie om de 900 MHz-band voor te behouden voor GSM-diensten en werd de weg vrijgemaakt voor een vlotte invoering van de GSM-technologie in heel Europa.

In juli 2009 sloten de lidstaten zich aan bij het Europees Parlement, dat een voorstel van de Commissie had aangenomen om de GSM-richtlijn uit 1987 te wijzigen en de 900 MHz-band open te stellen voor andere technologieën, waaronder LTE ( IP/09/1192 ).

In totaal investeert de EU in de periode 2007-2013 meer dan 700 miljoen euro in onderzoek naar toekomstige netwerken. De helft van dat bedrag is bestemd voor draadloze technologieën voor de ontwikkeling van 4G-netwerken en netwerken van de toekomst.

EU-onderzoek inzake netwerken van de toekomst en LTE:

http://cordis.europa.eu/fp7/ict/future-networks/

Website over het door de EU gefinancierde WINNER-project (Wireless World Initiative New Radio): http://www.ist-winner.org

Annex

LTE compared to previous mobile internet technologies

Faster mobile broadband:
Peak download speeds, in megabits per second

Better user experience:
Time it takes data to travel from user to main server and back, in milliseconds

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Operator commitments to LTE

Country

Operator

Anticipated LTE service launch

France

Orange

2011-12

Germany

T-Mobile

2011

Ireland

Hutchison 3

2011

Italy

Telecom Italia

Not known

Spain

Telefonica O2

2011

Sweden

TeliaSonera

2010

Sweden

Tele2 Sweden

2010

Sweden

Telenor Sweden

2010

Various

Vodafone

Not known

Australia

Telstra

Not known

Canada

Telus

2010

Canada

Bell Canada

2010

Canada

Rogers Wireless

2010-11

China

China Mobile

2011

China

China Telecom

2011-12

Hong Kong

SmarTone-Vodafone

Not known

Hong Kong

HK CSL Ltd

Not known

Hong Kong

PCCW

Not known

Japan

NTT DoCoMo

2010

Japan

KDDI

2010

New Zealand

Telecom NZ

2011-12

Norway

TeliaSonera

2010

Philippines

Piltel

Not known

South Korea

SK Telecom

Not known

South Korea

KTF

Not known

USA

Verizon

2010

USA

MetroPCS

2010

USA

CenturyTel

2010

USA

Aircell

2011

USA

Cox

2011

USA

AT&T Mobility

2011

Source: Global mobile Suppliers Association, April 2009.

LTE

Long Term Evolution (LTE) is the next step from current mobile technologies, such as 3G/WCDMA & HSPA. This new radio access technology will be optimized to deliver very fast data speeds of up to 100Mb/s when downloading and 50Mb/s for uploading.

Designed to be backwards-compatible with GSM and HSPA, LTE incorporates Multiple In Multiple Out (MIMO) in combination with Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) in the downlink and Single Carrier FDMA in the uplink to provide high levels of spectral efficiency and end user data rates exceeding 100 Mb/s, coupled with major improvements in capacity and reductions in latency. LTE will support channel bandwidths from 1.25 MHz to 20 MHz and both FDD and TDD operation.

LTE-Advanced

LTE-Advanced extends the technological principles behind LTE into a further step change in data rates. Incorporating higher order MIMO (4x4 and beyond) and allowing multiple carriers to be bonded together into a single stream, target peak data rates of 1Gbps have been set.

LTE-Advanced also intends to use a number of further innovations including the ability to use non-contiguous frequency ranges, with the intent that this will alleviate frequency range issues in an increasingly crowded spectrum, self back-hauling base station and full incorporation of Femto cells using Self-Organising Network techniques.

LTE-Advanced will be 3GPP 's technology as a candidate for the ITU-R IMT-Advanced process, which is intended to identify `4G' technologies.