FloraHolland


Bolbloemenbericht week 33

FLORAHOLLAND 18 augustus 2009) - Het allerbeste bericht van de afgelopen week voor de complete sierteeltsector is zelfs wetenschappelijk onderbouwd. En levert een ieder van ons huiswerk op. Citaat: "Dat bloemen een positief effect hebben op de mens wordt vaak verondersteld, maar nu is het ook wetenschappelijk bevestigd door onderzoek van de Wageningen Universiteit. Met een bloemetje vinden mensen je bijvoorbeeld vrolijk, aardig, warm en ondernemend en kom je niet arrogant, verlegen of achterdochtig over, zo blijkt uit het onderzoek. Deze kenmerken zijn heel goed te gebruiken in het zakelijke en commerciële circuit. Restaurants kunnen bijvoorbeeld hun imago opvijzelen door de eetgelegenheid `aan te kleden' met goed verzorgde bloemen. Gasten gaan ervan uit dat de restauranthouder dan ook zijn klanten in de watten legt. Ook bij vergaderingen en besprekingen doen bloemen onbewust hun positieve werk. Zonder dat de deelnemers het weten zorgen bloemen dat eventuele negatieve gevoelens van de aanwezigen naar de achtergrond verdwijnen, zodat de bijeenkomsten succesvoller verlopen dan wanneer er geen geurende boeketten op de tafels staan".
Gekoppeld aan het feit dat de bolbloemen hoog op de lijst van tevredenheid staan bij de internationale bloemisten, zorgt dit voor een schitterende bloemenkans voor open doel: Het is dus aan een ieder om daar waar men komt en (nog) geen bloemen ziet staan te appeleren aan genoemd onderzoek: "U neemt mij toch wel serieus als klant/gast? Waar zijn de bloemen dan?"

Voor de betreffende verslagweek was er sprake van een wisselende prijsontwikkeling. Voor het zomerbloeiende assortiment geldt dat een aantal productgroepen goed tot zelfs zeer goed wordt betaald. Dat geldt zeker voor een aantal specifieke cultivars. Andere productgroepen zijn nog steeds in mineur. De feestdagen Allerheiligen in Japan en Maria Hemelvaart zorgden in verschillende landen voor wat extra consumptie van bloemen. Het kon echter niet voorkomen dat het totale gemiddelde van de prijsvorming lager uitkwam dan vorige week. Dat had vooral ook te maken met de bijna 13 procent hogere aanvoer dan vorige week. Ten opzichte van vorig jaar, toen we uit een zeer slechte periode kwamen en enige verbetering zagen optreden, lag de gemiddelde prijs voor de bolbloemen nu met EUR 0,19 een cent lager dan toen. Voor 25 miljoen stuks betekend het 5 procent minder aanbod dan toen.

De komende week zal de scherpe stijging van de temperaturen tot hittegolf-nivo de aantrekkende vraag vanwege de eerste vakanties die over zijn zeer waarschijnlijk teniet doen. Voor de weken erna mag hoop worden geput uit het feit dat de vakanties overal eindigen en in Oost Europa een aantal feestdagen zijn te vieren (24 augustus onafhankelijkheidsdag in Ukraine en in Rusland de eerste schooldag begin september). Ook de Summer Bank Holiday van 31 augustus zal in het Verenigd Koninkrijk voor wat extra vraag gaan zorgen. Maar ook in die komende weken zal het weer veel bepalend zijn. Lekker fris zo rond de 15 graden is wat dat betreft het mooiste wat we ons kunnen wensen. En een bloemetje op iedere (vergader)tafel.

Tulpen
De Tulpenaanvoer stagneerde op een kleine 150.000 stuks en die maakten gemiddeld EUR 0,17. Vorig jaar lag dat een dubbeltje hoger bij vrijwel dezelfde aanvoer. De eerste bollen-oogstresultaten zijn bekend en de kwaliteit van de bollen is best. Wat dat betreft kan er worden gerekend op prima uitgangsmateriaal voor het komende broeiseizoen. De omstandigheden op de bollenexportmarkt zijn dusdanig dat de bollentelers ook goed kunnen werken aan kraamverbetering. Een dikkere maat in de opplant en wat extra kleiner plantgoed weggooien zal ongetwijfeld leiden tot beter uitgangsmateriaal in de komende seizoenen. Een goed moment voor de opbouw van een kwaliteitsbuffer voor latere jaren. Om daarmee tegelijkertijd ook steeds gemakkelijker tegemoet te kunnen komen aan de steeds duidelijker wens van de groot- én kleinschalig inkopende retailers: A1 kwaliteit en minimaal 22 gram of zelfs nog iets zwaarder.

Lelies
Concernbreed werden ruim 8,2 miljoen lelies aangevoerd en na het voorzichtige prijsherstel van de afgelopen weken was de hoop gevestigd op een op zijn minst stabiele lijn. Maar dat lukte niet. Over de gehele linie werd iets prijsgegeven ten opzichte van vorige week. Het is allemaal wel beter dan vorig jaar maar dat zegt meer over de belabberde omstandigheden van toen. De Logiflorums deden nu net als vorige week gemiddeld EUR 0,28 bij en stabiel aanbod. Dat aanbod was vorig seizoen nog bijna 30 procent meer en het is nu een kleine stuiver beter dan toen. De Aziatische hybriden deden nu EUR 0,22 en dat was 2 centen minder dan vorige week bij eveneens een stabiel aanbod. Het is
7 centen beter dan vorig jaar bij 40 procent minder aanvoer. Een - wat aanvoer betreft - gezonde ontwikkeling. De LA-hybriden noteerde nu 2 dubbeltjes gemiddeld en ook dat was 2 centen minder dan vorige week. Bij 7 procent meer aanbod. Dat is 7 procent minder aanvoer dan vorig jaar en 3 centen minder slecht betaald. De Orientals tenslotte kennen met 4 miljoen stuks en EUR 0,38 exact hetzelfde marktbeeld als vorig jaar en dat is opvallend. Het betekende wel 25 procent meer aanvoer dan vorige week en een klein dubbeltje prijsval.

In Rijnsburg zakten na een paar weken van oplopende lelieprijzen de prijzen fors in deze week. Gemiddeld werden de lelies een stuiver minder betaald dan in week 32 en vooral de Oriental-hybriden werden (een dubbeltje) minder betaald. Het aanbod Oriental-hybriden werd flink gedomineerd door buitenlelie's. De week begon redelijk op maandag, maar gaandeweg de week zakten de prijzen. Longiflorum bleef met EUR 0,27 gelijk aan week 32. `White Heaven' 3 en op noteerden ruim EUR 0,50. Bij de Aziaten en LA-hybriden sprongen de drie cultivars `Brasil', `Val di Sole' en `Landini' er boven uit, die alle drie voor EUR 0,35 van de hand gingen, maar gemiddeld bracht deze groep 2 dubbeltjes op.

Freesia's
Bij de Freesia's liggen de prijzen 25 procent lager dan vorig jaar en komt nu uit op gemiddeld een dubbeltje. De aanvoergroei van 8 procent past ook niet bij de marktontwikkeling van dit met name op de UK-afzetmarkt georienteerde mooie product. Ten opzichte van vorige week brachten de 5,2 miljoen stelen een centje minder op. Dat gold voor zowel de dubbele cultivars met ruim EUR 0.11, als voor de enkelbloemigen met bijna EUR 0,10.

In Rijnsburg viel bij de Freesia's een minieme prijsverbetering waar te nemen. Op maandag werden de hoogste prijzen genoteerd. Zo bracht een partij `Elegance' EUR 0,19 op. Bij de dubbelbloemige was het aanbod hoger dan in de voorbije weken. `Volante' werd het meest aangevoerd. De zwaardere partijen (18 en 20 gram) brachten gemiddeld EUR 0,16 op.

Gladiolen
De aanvoer van Gladiolen steeg naar 4,8 miljoen stuks en dat is een half miljoen stuks meer dan vorige week. Met name veroorzaakt door de fors toegenomen aanvoer van de kleinbloemigen, waaronder ook de Glamini's worden gerekend. De prijsvorming voor de grootbloemigen kwam nu uit op EUR 0,13 en dat is een cent beter dan vorige week en zelfs 3 centen beter dan vorig jaar. Maar van die grootbloemigen staan er nu ook ruim 20 procent minder dan vorig seizoen.

Irissen
Bijna 700.000 Irissen passeerden de FloraHolland klokken en Connect. Gemiddeld brachten ze EUR 0,09 op en dat was exact gelijk aan vorige week bij 8 procent toename van aanbod. Het betekent 40 procent meer aanvoer dan vorig jaar en een dikke stuiver minder opbrengst. Ook bij deze productgroep is de vraagmarkt van toen (en een groot gedeelte van dit jaar) dus ook vatbaar gebleken voor erosie. Eventuele evenwichten in de markt zijn nog altijd zeer fragiel.

Calla
De Calla's kenden een aanvoergroei binnen een week van 13 procent tot 2,6 miljoen stuks en dat leidde tot een prijsdaling van 3 centen voor de kleinbloemigen tot EUR 0,22. De grootbloemigen leverden zelfs 4 dubbeltjes in en daalden tot onder de 3 kwartjes gemiddeld. Vorig jaar kwamen er 25 procent minder stuks en lagen de prijzen bijna 20 procent beter.

Overige bolbloemen
Het aanbod van Amaryllis nam sterk toe tot 89.000 stuks. We hebben daarmee voor de tweede achtereenvolgende keer een jaarrondaanvoer van Amaryllis kunnen noteren. Vorig jaar was dat een unieke gebeurtenis. De prijzen leverden ondanks de sterke aanvoergroei ten opzichte van vorige week slechts 2 centen in en kwam nu uit op EUR 0,41. Maar schril is het contrast met vorig seizoen, toen brachten de 15.000 stelen nog een euro meer op.
De Crocosmia aanvoer kwam nu uit op bijna 500.000 stuks voor gemiddeld 8 centen. Een centje minder dan vorig seizoen bij 20 procent minder aanbod. Er bestaan ook bij deze productgroep zeer grote verschillen tussen de aanvoerders. Partijen `Emily McKenzy' en `Lucifer' kent rustig verschillen van een dubbeltje per steel tussen de ene of de andere aanvoerder. Kwaliteit wordt goed betaald. De 1,3 miljoen Dahlia's maken duidelijk dat het hoog zomer is. De prijzen van gemiddeld bijna EUR 0,09 liggen een dikke cent lager dan vorige week en twee centen minder dan vorig jaar. Maar ook hier grote verschillen in het assortiment en tussen kwekers. Drie dubbeltjes gemiddeld voor een mooie partij `Wizzard of Os' of een aantal partijen geveild onder `Overig' (wat nog steeds altijd veel geld kost vanwege herhalingsvraag welke uitblijft (!)) was ook in deze verslagweek heel normaal.