Gemeente Almelo

Oplevering tijdelijk doorkijkje Grotestraat - `t Kolkje

18 augustus 2009 - Waar eerst een kleurrijke schutting stond, tegenover ijssalon Talamini aan de Grotestraat in Almelo, staan nu bankjes en bomen. Dit tijdelijke groene doorkijkje, van Grotestraat naar `t Kolkje, blijft bestaan tot het moment waarop de Gemeente overeenstemming bereikt over de bouwplannen op deze locatie.

Bijzondere bankjes
De schuttingen, die op de plek tegenover Talamini stonden, zijn als het ware opengeklapt. Deze door basisschoolleerlingen beschilderde schuttingen hebben een nieuwe plek gevonden aan de zijkant van het perceel. De binnenplaats is gedeeltelijk bestraat en ingezaaid met gras. Op het bestraatte gedeelte staan enkele bijzondere bankjes, waar kinderen kunnen spelen en van waar binnenstadsbezoekers kunnen genieten van de tijdelijke doorkijk naar `t Kolkje. Er is geen directe doorgang naar de Hof van Gülick. Het kunstwerk "Kind klimt in paal" van Hans Morselt, dat sinds 1975 op deze plek stond, is inmiddels verwijderd en wordt gerestaureerd.

Kinderen van KDV Muissie spelen op de nieuwe bankjes tegenover Talamini

Kinderen van kinderdagverblijf Muissie spelen op de bijzondere bankjes

tegenover ijssalon Talamini. Daar is een tijdelijk doorkijkje gerealiseerd.

Binnenstadsplan
In het Binnenstadsplan, naar een ontwerp van stedenbouwkundige Rein Geurtsen, is geen definitieve doorbraak op deze plek gepland. Uiteindelijk zal de originele bebouwingsstructuur, met de karakteristieke gebogen gevelwand, worden hersteld. Op die manier behoudt dit intieme driehoekige pleintje, op de ontmoeting van Grotestraat en Kerkstraat, haar unieke en oorspronkelijke identiteit.

Citymarketing
De opknapbeurt past binnen het uitvoeringsprogramma van het project Citymarketing. Binnen de gemeentelijke organisatie is begin 2009 gestart met Citymarketing. Vanuit bestaande situaties zijn met beschikbare middelen verbindingen gelegd tussen activiteiten die een bijdrage leveren aan een sterkere profilering van de stad. Dit gebeurt zo veel mogelijk samen met partners in de stad, gericht op vier pijlers: wonen, economie, sociaal en toerisme/recreatie. Inmiddels is een aantal zogenaamde quick wins gerealiseerd. Zo startte de Almelose kunst- en decoratieschilder Freddy Hoevers in mei 2009 met het verlevendigen van de Kerkstraat. De ramen van de panden in de Kerkstraat zijn inmiddels allemaal voorzien van kleurrijke panelen met binnenstadstaferelen.