Persbericht

Harlingers starten burgerinitiatief in Fryslân tegen afvaloven

Harlingen, 18 augustus 2009

Vandaag begint een groep Harlingers met de inzameling van handtekeningen voor een burgerinitiatief bij de Provinciale Staten van Fryslan. Onder het motto "Schone lucht ja! Afvaloven Nee!" wil de groep in één maand handtekeningen uit heel Fryslan en ver daarbuiten inzamelen. Met minstens 1500 handtekeningen zal de groep vervolgens Provinciale Staten verzoeken om bij haar eerstvolgende vergadering een uitvoerig debat te voeren over de vestiging, de omstreden milieuvergunning en de schadelijke gevolgen van de afvaloven bij Harlingen. De inzet daarbij is om de zo omstreden milieuvergunning in te trekken. Nooit is er een politiek debat gevoerd over de vestiging van de afvaloven aan de Friese Waddendijk. Niet in de Provinciale Staten, niet in de gemeente Harlingen en vaak niet eens in de andere Friese gemeentes die aandeelhouder zijn van de commerciële afvalverwerker Omrin. De groep Harlingers vindt dat het tijd wordt dat zo'n omstreden besluit niet door een select groepje Friese bestuurders achter gesloten deuren genomen mag worden. Juist bij omstreden projecten met effecten voor de gehele bevolking van de provincie moeten gekozen volksvertegenwoordigers medebepalend te zijn. Het is de verwachting dat volksvertegenwoordigers zich niet alleen maar laten leiden door de commerciële belangen van het bedrijf Omrin en juist oog hebben voor het welzijn van de huidige en toekomstige Friese bevolking.

De handtekeningen worden ingezameld als burgerinitiatief. Binnen de Provincie Fryslân is het burgerinitiatief tot stand gekomen om inwoners de gelegenheid geven meer invloed uit te oefenen op de provinciale politiek. De groep Harlingers vindt dat het hoog tijd wordt dat gekozen vertegenwoordigers van de Friese bevolking zich uitspreekt over de wenselijkheid van een vervuilende, overbodige afvaloven aan de rand van Fryslân's kersverse werelderfgoed. De handtekeningenactie is meer dan alleen de opmaat voor een broodnodige politieke discussie, het is tegelijkertijd een oproep aan alle Nederlanders en Friezen die leven, wonen, werken of vakantie vieren in Friesland. Om aan alle bestuurders achter gesloten deuren duidelijk te maken dat Nederland geen overbodige afvaloven meer wil en zeker niet in een provincie vol schone lucht aan de rand van de Waddenzee.

Handtekeningen kunnen door alle Friezen gezet worden. Uiteraard kan de actie ook gesteund worden door mensen buiten de provincie Fryslân, die handtekeningen zullen dan niet meetellen voor het burgerinitiatief maar zullen in één klap duidelijk maken dat er nauwelijks maatschappelijk draagvlak is voor de bouw van een overbodige Nederlandse afvaloven. Daarmee is de handtekeningenactie ook belangrijk voor de Minister van VROM die op grond van onduidelijke cijfers volhoudt dat de bouw van een overbodige afvaloven aan de Waddenzee past binnen haar beleid. De inzameling loopt tot 15 september.

Formulieren voor de inzameling van handtekeningen kunnen gratis gedownload worden van de website www.afvalovennee.nl. Op deze website is ook meer informatie te vinden over de achtergronden en bezwaren tegen de bouw van de afvaloven bij Harlingen.


Noot voor redacties