Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Madurodam, 18 augustus 2009

Wubbo Ockels plaatst mini-AED in Madurodam

Vanmorgen heeft Wubbo Ockels de eerste miniatuur Automatische Externe Defibrillator (AED) in Madurodam geplaatst bij de kubuswoningen in Helmond. In totaal hangen er nu 10 mini-AED's, met name in de woonwijken.

"Met deze actie vestigt de Nederlandse Hartstichting de aandacht op Nederland in 't klein als 6 minuten zone," zegt Hans Stam, directeur van de Hartstichting. Om van Nederland een dekkende 6 minuten zone te maken zijn 29.000 AED's nodig, 100.000 burgerhulpverleners en een reanimatieoproepsysteem via de meldkamers van de ambulancezorg Nederland.

In een 6 minuten zone is de overlevingskans groot, omdat omstanders (burgerhulpverleners) bij een hartstilstand binnen 6 minuten 112 bellen, reanimeren en de AED toepassen. Elk jaar worden 15.000 à 16.000 Nederlanders getroffen door een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat in Nederland zo'n 300 6 minuten zones zijn. Uiteraard is ook Madurodam een 6 minuten zone.

Wubbo Ockels
"Bij een hartstilstand is het directe handelen van omstanders écht van levensbelang. Dat heb ik zelf ervaren," zegt Wubbo Ockels, Nederlands eerste ruimtevaarder. Vier jaar geleden werd hij in de kantine van de TU Delft getroffen door een hartstilstand. Omstanders redden zijn leven door direct 112 te bellen en te reanimeren.


---

Noot voor de redactie (