Ingezonden persbericht


Nederlander heeft te weinig financiële kennis

Den Haag, 18 augustus 2009. De financiële kennis van Nederlanders baart nog steeds zorgen. Dat concludeert Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken op grond van gegevens uit de 'Publieksmonitor Wijzer in geldzaken', uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 1.400 Nederlanders vanaf 18 jaar. Het onderzoek geeft verder aan dat een kwart van de Nederlanders zijn financiële situatie heeft zien verslechteren in het afgelopen jaar. Een meerderheid blijft optimistisch over zijn financiën in het komend jaar. Het gebrek aan kennis, in combinatie met een (te) optimistische houding, is een risico; mensen overzien de mogelijk financiële gevolgen van de crisis voor hun persoonlijke situatie niet. De nieuwe 'Checklist geldzaken op orde' op www.wijzeringeldzaken.nl helpt mensen hun financiën op orde te brengen.

Financiële kennis schiet te kort
De vraag is of de Nederlander voldoende financieel inzicht en overzicht heeft om de huidige crisis te overzien. Zes op tien consumenten zeggen voldoende kennis te hebben van relevante financiële producten. De feitelijke kennis blijkt tegen te vallen, zoals ook in CentiQ-onderzoek in 2007 geconstateerd werd. Zo hebben de meeste Nederlanders geen idee welk percentage aan rente betaald moet worden bij rood staan op de betaalrekening. Meer dan de helft (55%) geeft dit ook toe. Ook is niet bekend hoe hoog de rente is bij een persoonlijke lening. Hier geeft 61% toe dit niet te weten. En slechts 14% verdiept zich in de kosten van huidige financiële producten, om zo de (maandelijkse) lasten terug te brengen. Vooral vrouwen, lageropgeleiden en zestig plussers geven relatief vaak aan niet te weten wat de kosten zijn van roodstand of een persoonlijke lening.

Het onderzoek toont duidelijk aan dat mensen die meer financiële kennis hebben, minder financiële problemen kennen, zoals bijvoorbeeld betalingsachterstanden. Ze zijn ook beter in staat om eventuele toekomstige tegenslagen op te vangen. Een hoger kennisniveau op financieel gebied helpt mensen om zware economische tijden te doorstaan. Op de website www.wijzeringeldzaken.nl is een korte kennisquiz te vinden, waar de consument zijn eigen kennis kan toetsen aan die van de gemiddelde Nederlander.

Consument (te) optimistisch
In bijna 26% van de Nederlandse huishoudens is de financiële situatie onder invloed van de crisis de laatste 12 maanden verslechterd. Voor de komende 12 maanden is de consument iets optimistischer dan over het afgelopen jaar. Meer mensen verwachten een verbetering van hun financiële situatie dan een verslechtering.

Slechts 16% verwacht dat de financiële situatie van hun huishouden de komende 12 maanden (verder) verslechtert. Vrouwen zijn iets minder tevreden over hun situatie dan mannen. Ook mensen met een beneden modaal inkomen en lage opleiding zijn somberder. Daar staat tegenover dat bijna een kwart van de Nederlanders nog steeds een verbetering verwacht op financieel gebied. Dit is opvallend gezien de algemene economische voorspellingen.

Bij het merendeel van de bevolking overheerst kennelijk het beeld dat de crisis hen niet zal treffen. Dit beeld van de Nederlander die zich nog relatief weinig aantrekt van de financiële crisis is ook in internationaal vergelijkend onderzoek gevonden (WIN crisisbarometer).

Nieuwe Checklist geldzaken op orde
Gezien de reële verwachtingen baart deze optimistisch ingeschatte situatie, in combinatie met een matig financieel kennisniveau, zorgen. Consumenten moeten zich meer verdiepen in de mogelijke financiële gevolgen van de crisis voor hun persoonlijke situatie. De website www.wijzeringeldzaken.nl helpt hen daarbij. De website is uitgebreid met een checklist, waarmee consumenten in negen stappen geholpen worden hun geldzaken op orde brengen. De checklist bevat tips, hulpmiddelen en verwijzingen naar andere betrouwbare bronnen, die voorwaarden scheppen voor een beter persoonlijk financieel beheer.

--einde bericht -



Ingezonden persbericht