Gemeente Venray

ruimtelijke ontwikkelingen

18 augustus 2009

Aanpassing geurverordening: mogelijkheden voor gewenste ruimtelijke ontwikkelingen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Venray hebben naar aanleiding van een evaluatie ingestemd met een aanpassing van de verordening geurhinder en veehouderij. Daarmee kan de gemeente tegemoetkomen aan individuele woningbouwverzoeken. De mogelijkheden voor veehouderijen worden niet beperkt door de afwijkende geurnorm.

Op 1 januari 2007 is de Wet geurhinder veehouderij in werking getreden. Deze wet bepaalt welke geuroverlast veehouderijbedrijven mogen veroorzaken. Om maatwerk te kunnen leveren mogen gemeenten op bepaalde plekken bewust meer geur toestaan of op andere plekken besluiten strenger te zijn. Daartoe heeft de gemeente Venray op 25 maart 2008 nieuw geurbeleid vastgesteld. Dit beleid is gebaseerd op gewenste ruimtelijke ontwikkelingen die zijn vastgelegd in een gebiedsvisie. Om mogelijkheden voor de zoekgebieden woningbouw te verruimen - altijd maatwerk - is daarvoor een afwijkende geurnorm vastgesteld.

Uit de eerste evaluatie van het geurbeleid blijkt de geurverordening te voldoen. Er zijn wel enkele kleine aanvullingen van de gebiedsvisie noodzakelijk gebleken en ook de kaart behorende bij de geurverordening is aangepast. De kleine aanpassingen hebben betrekking op vier individuele woningbouwverzoeken die ruimtelijk en geurtechnisch zijn getoetst en akkoord bevonden. De normstelling in de geurverordening zoals vastgesteld in 2008 vormde voor deze vier locaties een belemmering en wordt nu aangepast.

De aanpassing van de verordening geurhinder en veehouderij gemeente Venray wordt op 8 september behandeld door de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en op 29 september door de raad.