Stadsdeel Amsterdam Centrum


Overlast op het water

19 augustus 2009

Om overlast door omwonenden tegen te gaan gelden op het water van de Amsterdamse grachten een aantal regels. Voor schippers en opvarenden geldt er een aantal regels op het water.

Het is niet toegestaan om geluidsoverlast te veroorzaken, bijvoorbeeld door versterkte muziek of geschreeuw. Er gelden maximum snelheden op het water en overmatig alcoholgebruik (vooral door de schipper) is niet toegestaan. De Dienst Binnenwaterbeheer (BBA) en het team water van de politie surveilleren dit vaarseizoen vaker.

Overlastveroorzakers die op heterdaad worden betrapt kunnen een flinke boete verwachten. Zo staat op het veroorzaken van geluidsoverlast een boete van 90,-. Het negeren van een invaarverbod komt de overtreder zelfs heel duur te staan: 220,-. In het Wallengebied varen op donderdag, vrijdag en zaterdag zogenaamde 'opstappers' mee: speciaal opgeleide politieagenten van bureau Beursstraat die vooral op de Wallen handhaven op overlast.

De aanpak werpt zijn vruchten af. Verschillende buurtbewoners hebben al laten blijken dat zij blij zijn met de gezamenlijke aanpak: zij merken dat bij meer aanwezigheid van 'blauw' op het water de overlast aanzienlijk vermindert. Deze positieve berichten zijn een extra stimulans om de ingeslagen koers voort te zetten.

Overlast: meld het ons!

Ervaart u overlast, meld dit dan bij het Meldpunt Overlast. Het is niet altijd mogelijk snel ter plaatse te zijn met een handhavingsboot, maar meldingen worden altijd geregistreerd en er wordt zonodig op een later moment actie ondernomen. Dankzij de informatie die we krijgen uit meldingen kan capaciteit worden ingezet op de plekken waar dat het hardste nodig is. Ook wordt de informatie gebruikt bij het maken van nieuw beleid en handhavingsafspraken. De overlast op het water kan op die manier steeds beter worden aangepakt. Daarom: overlast? Meld het ons!

Meldpunt Overlast, www.bba.amsterdam.nl of telefoon 020 625 0099 (24 uur per dag bereikbaar).