Cinemien

persbericht

Amsterdam, 25 mei 2009

Rialto in de openlucht - 19 t/m 22 augustus 2009

met de uitreiking van de 1e Rialto publieksprijs

Een zwoele zomeravond, buiten nieuwe films zien; Rialto biedt deze zomer voor de zevende keer deze plezierige combinatie met het openlucht filmfestival Rialto in de openlucht. Net als in de voorgaande jaren staat de wereldcinema centraal, nieuw is dat dit jaar voor het eerst de Rialto World Cinema Audience Award wordt uitgereikt. Plaats van handeling: het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp.

Wereldcinema, dat wil zeggen films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika, heeft een prominente positie in de programmering van Rialto. Het jaarlijks terugkerende festival Rialto in de openlucht onderstreept deze positie. Op het programma staan vier niet-westerse films, die alle zelden of nooit in Nederland te zien zijn geweest.

Zo opent het festival op woensdagavond met gigante van de Uruguayaanse regisseur Adrián Biniez. Deze lichthartige tragikomedie vertelt het verhaal van Jaro, een stille, eenzame kleerkast van een vent, maar wel één met een klein hartje. Als hij verliefd wordt op schoonmaakster Julia, weet hij niet hoe hij haar moet benaderen. gigante won bij het afgelopen filmfestival van Berlijn diverse prijzen.

Op donderdag gaat het festival verder met de feelgood film machan van de Italiaanse regisseur Uberto Pasolini. Een groep jonge mannen uit Sri Lanka tracht op originele wijze de armoe van Colombo te ontvluchten; ze schrijven zich in voor een internationaal handbaltoernooi in Beieren. Ze hebben echter geen rekening gehouden met het enthousiaste onthaal van de toernooidirectie. Handballen kunnen ze niet...

Op vrijdag staat het eveneens in Berlijn bekroonde london river van de Frans-Algerijnse regisseur Rachid Bouchareb op het programma. Een Engelse moeder is, na de bomaanslagen in Londen van 7-7-2005, vertwijfeld op zoek naar haar dochter. Ook de zoon van de Frans-Afrikaanse Ousmane is sinds die dag verdwenen. De twee besluiten samen te zoeken, ook al hebben ze weinig gemeen.

Het festival wordt op zaterdag afgesloten met française, de debuutfilm van de Marokkaaanse regisseur Souad El Bouhati over een jong meisje, een glansrol van Hafsia Herzi (La graine et le mulet), dat in een identiteitscrisis belandt als zij met haar familie van Frankrijk terug verhuist naar Marokko; ze voelt zich Française. Bekroond op het filmfestival van Dubai.

Rialto World Cinema Audience Award

Voor het eerst reikt Rialto dit jaar een publieksprijs uit: de Rialto World Cinema Audience Award (RWCAA) ter grootte van ¤ 2500,-. Na afloop van elke voorstelling geeft het publiek een cijfer aan de film die zojuist gezien is. De film met het hoogste cijfer wint de RWCAA. De winnaar wordt zaterdagavond laat tijdens een speciale afterparty in Rialto zelf bekendgemaakt.

Rialto heeft deze prijs ingesteld omdat het de wereldcinema in alle opzichten wil ondersteunen. Niet alleen door de films een Nederlands podium te bieden, maar ook door de betreffende filmmakers actief én financieel te ondersteunen. Na het starten van een eigen Rialto Wereld dvd-label, is de RWCAA de volgende stap in dit streven.

Wat er verder gebeurt op het plein

Voordat de zon ondergaat en de voorstelling begint, is het al goed toeven op het Marie Heinekenplein: vanaf het begin van de avond brengen dj's de bezoekers in de juiste stemming met de heerlijke klanken van de beste wereldmuziek. En dat alles onder het genot van een hapje en drankje. Wie iets wil weten over Rialto en de programma's voor het nieuwe seizoen, kan terecht bij de Rialto Infostand op het plein.

Praktisch

Op het Marie Heinekenplein staan stoelen voor vijfhonderd mensen, die de voorstellingen gratis kunnen bijwonen. Natuurlijk mag de bezoeker ook zijn eigen luxe ligstoel meenemen. De voorstellingen beginnen direct na zonsondergang, oftewel rond 21.30 uur, het programma duurt uiterlijk tot 00.00 uur.