Gemeente Zandvoort


Commissie Planning en Control bespreekt de Mantelzorgnota 2009-2012

(13-08-2009)

Op woensdag 19 augustus zal de commissie Planning en Control de Mantelzorgnota 2009-2012 bespreken. De nota is gebaseerd op acht basisfuncties die door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn vastgesteld. In de mantelzorgnota wordt per basisfunctie de huidige beschikbaarheid en behoefte beschreven. Aan de hand hiervan zijn diverse actiepunten opgesteld.

Het college stelt de raad voor om de nota 'Zandvoortse mantelzorger ondersteund' voor de periode 2009-2012 vast te stellen.

Waarom mantelzorg
De gemeente Zandvoort ziet mantelzorg als een zeer waardevolle manier van omkijken naar elkaar. Daarom wil de gemeente de komende jaren de ondersteuning aan de mantelzorgers verbeteren en overbelasting van de mantelzorgers voorkomen. De mantelzorgnota biedt hierin ondersteuning.

Mantelzorgnota
De mantelzorgnota is gebaseerd op acht basisfuncties die door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn vastgesteld. Deze functies zijn:
1.informatie

2.advies en begeleiding

3.emotionele steun

4.educatie

5.praktisch hulp

6.respijtzorg

7.financiële tegemoetkoming

8.materiële hulp

MantelzorgWijzer
In de nota wordt per basisfunctie de huidige beschikbaarheid en behoefte beschreven. Vervolgens zijn diverse actiepunten opgesteld die aan een tijdsplan zijn gekoppeld voor de uitvoering van mantelzorgondersteuning. Het eerste punt (informatie) krijgt gestalte door de brede verspreiding van de MantelzorgWijzer, een informatief boekje met alle lokale informatie voor mantelzorgers.

Looptijd
De nota mantelzorg heeft een looptijd van 4 jaar en zal in 2013 worden geëvalueerd. Tussentijds wordt de raad jaarlijks geïnformeerd over de uitvoering van de beleidsvoorstellen.

Lees hier de documenten:

-Mantelzorgwijzer
-Definitief concept mantelzorgnota 'De Zandvoortse Mantelzorger ondersteund'
-Raadsvoorstel
-Concept raadsbesluit
-Inspraaknota

De vergaderingen van de commissie Planning en Control zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk. De vergadering op woensdag 19 augustus begint om 20.00 uur.