Gemeente Lansingerland

Overlast hondenpoep aangepakt

Hondenpoep is een van de grootste veroorzakers van overlast. Ook Lansingerland heeft er volop mee te maken.

In de gesprekken met het college en met bewoners die betrokken zijn bij het wijkgericht werken komt dit onderwerp vaak nadrukkelijk naar voren. De gemeente Lansingerland probeert op verschillende manieren deze overlast tegen te gaan en komt dit najaar met een plan.

Gezondheidsrisicoâs
Hondenpoep is niet alleen vies, het kan ook leiden tot gezondheidsrisicoâs. Honden worden vaak uitgelaten bij of op plaatsen waar vaak kinderen spelen. Zij kunnen dan besmet raken met de zgn. hondenspoelworm, een van nature in hondendarmen voorkomende parasiet. Dit kan leiden tot griepachtige klachten en in ernstige gevallen tot hersenvlies- of oogontsteking.

Stickers
Sinds kort zijn alle afvalbakken in Lansingerland voorzien van gele stickers waarop gestileerd een mannetje met een hond staat. Deze stickers zijn bedoeld om hondenbezitters erop te wijzen dat hondenpoep niet alleen in de speciale hondenbakken gedeponeerd mag worden maar ook in de gewone afvalbakken. Helaas blijkt in nog teveel gevallen de hondenpoep helemaal niet opgeruimd te worden. Dit leidt tot veel ergernis.

Â

Meedenken
Om de overlast te beperken heeft de gemeente echter wel de hulp nodig van haar inwoners. Zowel hondenbezitters als mensen zonder honden worden uitgenodigd om mee te denken over het toekomstige hondenbeleid. Uit bewonersinitiatieven aan de Anjerdreef in Berkel en Rodenrijs en de Van Goghlaan in Bleiswijk blijkt dat initiatieven van bewoners kunnen leiden tot uitstekende oplossingen.

Plan
Op dit moment wordt door de gemeente Lansingerland gewerkt aan een plan om de hondenpoep-overlast tegen te gaan. In dit plan wordt de regelgeving rond honden opnieuw bezien en wordt ook bepaald op welke wijze het gedrag van overlastgevende hondenbezitters het beste aangepakt kan worden. Dit plan moet leiden tot een aantal uitgangspunten die samen met zowel honden- als niet-hondenbezitters verder uitgewerkt zal worden. Via gemeentenieuws en de website wordt u op de hoogte gehouden van de stand van zaken van het plan en op welke manier u inbreng kunt hebben.