Raad van State


woensdag 19 augustus 2009
Zitting over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opgelegd op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) aan import- en exportbedrijf Ortaklar in Rotterdam. Volgens de minister heeft dit bedrijf twee Bulgaren aan het werk gezet zonder dat zij beschikten over een
tewerkstellingsvergunning. Het bedrijf import frisdrank uit Turkije en bezorgt deze bij detailhandel. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat de Bulgaren geholpen hebben bij de bezorging van de frisdrank. De minister heeft daarom een boete van EUR 16.000 opgelegd. Het bedrijf bestrijdt de overtreding. Volgens hem verrichten de Bulgaren een vriendendienst voor hem en is hij niet hun werkgever. De rechtbank in Rotterdam heeft in oktober 2008 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200809044/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Zwaaikom' van de gemeente Oosterhout. Het betreft een locatie dicht bij het centrum van Oosterhout. De locatie bestaat uit een bedrijventerrein en een agrarisch eiland. Het plan voorziet in de bouw van ongeveer 1.000 nieuwe woningen in dit gebied. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 26 september 2007 geoordeeld over een eerder goedkeuringsbesluit van dit bestemmingsplan. Daarbij is de goedkeuring van een deel van het plan vernietigd (zaaknummer 200604298/1). Het provinciebestuur heeft het plan nu opnieuw goedgekeurd. De Belangenvereniging 'LMP-weg' is het niet eens met het plan en komt in beroep bij de Raad van State. Zij vreest dat de aanleg van de nieuwe woonwijk leidt tot problemen met de verkeersafwikkeling op de LMP-weg. In het nieuwe verkeersonderzoek had dan ook rekening moeten worden gehouden met de LMP-weg, maar dat zou niet zijn gebeurd. Bovendien is uitgegaan van te lage verkeerscijfers, aldus de vereniging. In afwachting van de behandeling van haar beroep vraagt de vereniging de Raad van State de goedkeuring van het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200903668/2)