Ingezonden persbericht


Legal Intelligence zet opnieuw de toon in juridisch zoeken Meer zoekmogelijkheden en meer intelligentie in nieuwe versies van Legal Intelligence

Rotterdam, 19 augustus 2009 ­ Legal Intelligence vervangt een aantal kernonderdelen van haar zoektechnologie met nieuwe, geavanceerde componenten die beter voldoen aan de behoeften van de eindgebruikers. Legal Intelligence heeft de nieuwe componenten in eigen beheer ontwikkeld en verwacht hiermee een nieuwe standaard te zetten in de ontsluiting van juridische informatie.

De visie van Legal Intelligence op juridisch zoeken laat zich eenvoudig samenvatten: ultieme eenvoud en optimaal resultaat. De eindgebruiker van de zoekdienst hoeft niet na te denken over de formulering van de zoekvraag. Legal Intelligence breidt eerste de zoekactie uit met relevante trefwoorden, bijvoorbeeld synoniemen. Zo vindt de gebruiker méér resultaten. Vervolgens perkt Legal Intelligence het aantal resultaten in op basis van intelligente filters, zodat alleen nog relevante resultaten worden getoond. En ten slotte zet Legal Intelligence de belangrijkste zoekresultaten bovenaan.

Vier belangrijke mechanismen zorgen hiervoor. De thesaurus maakt dat juridische termen als `onrechtmatige daad' herkend worden. De autofilters zorgen dat data, instanties en documenttypen automatisch worden toegepast als filter. Wie zoekt op `hoge raad 18 juli 2008' vindt alleen nog uitspraken van de Hoge Raad van die datum. De vindplaatsherkenning zorgt ervoor dat een gangbare afkorting van een juridische uitgave wordt herkend, en de juiste uitgave wordt getoond. De autoverwijzingen tonen rechterlijke uitspraken en wetsartikelen bij juridische leerstukken op basis van hun `roepnaam' (bijv. Haviltex of onrechtmatige daad).

De nieuwe componenten, in eigen beheer ontwikkeld, sluiten beter aan bij onze visie op juridisch zoeken, en bieden ruimte voor de toevoeging van nieuwe, geavanceerde zoekfuncties. Bovendien maken zij een einde aan de afhankelijkheid van externe leveranciers van zoektechnologie. Eind dit jaar maakt Legal Intelligence dan ook geen gebruik meer van Collexis-softwarecomponenten.


- einde bericht ­