Ingezonden persbericht


Documentaire Nederlands orkest Ricciotti
genomineerd voor prestigieuze Amerikaanse filmprijs

Amsterdam, 19 augustus - De documentaire "United By Music" over het Nederlandse Ricciotti ensemble is genomineerd voor een belangrijke Amerikaanse filmprijs op het toonaangevende Moondance International Film Festival. De feestelijke film, gemaakt door Michel Drenthe, geeft een goed beeld van de in 2008 gehouden tournee van het straatsymfonieorkest naar Curaçao. Het Ricciotti ensemble en de Antilliaanse zangeres Izaline Calister gaven in die zomer in vier dagen 17 optredens op het eiland. Begin september worden de winnaars bekendgemaakt.

Het Ricciotti ensemble is 's werelds snelste symfonieorkest. Het heeft zichzelf ten doel gesteld om symfonische muziek te brengen op plekken waar die normaal gesproken niet klinkt. Op Curaçao speelde het orkest onder andere op het strand, in sociale instellingen, voor toeristen en zelfs in de beruchte Bon Futuro gevangenis. De Curaçaose Kunstkring had al in een vroeg stadium van de organisatie van de tournee in de gaten dat de komst van het orkest wel eens iets bijzonders zou kunnen gaan worden. De Kunstkring gaf vervolgens opdracht aan Curaçaoënaar Michel Drenthe om de tournee vast te leggen.

United by Music toont de tournee van binnenuit: de vrolijke ontmoeting van twee culturen, de wervelende hectiek van 5 optredens op een dag en de verbroederende kracht van muziek. De documentaire is een road movie pur sang, gefilmd vanuit de tourbus zelf. De ondertitel luidt 'how 40 musicians conquered the hearts of Curaçao'. Dat is niet voor niets: de Barbulètè Tournee wordt wel bestempeld als één van de belangrijkste culturele gebeurtenissen die ooit op het eiland plaatsvonden. "Het kan dus toch, Nederland en Curaçao aan elkaar binden. In een tijd waarin de twee landen steeds verder uit elkaar drijven en waardering plaats maakt voor argwaan, toont een groep bleke twintigers aan dat je het best goed met elkaar kunt hebben", schreef de Wereldomroep.

Momenteel zijn er gesprekken gaande met de NPS om United by Music uit te zenden op de Nederlandse televisie.


Noot voor de redactie -