Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

'Aanwinsten', van 20 augustus t/m 4 oktober 2009

Publicatiedatum: 17 augustus 2009 | PERSBERICHT Aandachtsgebieden: Onderwijs en opleidingen

Op 20 augustus opent in de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de tentoonstelling Aanwinsten. De tentoonstelling toont schilderijen, foto's, video's en werken op papier van dertig hedendaagse kunstenaars van wie de laatste jaren werk is aangekocht voor de kunstcollectie van het LUMC.

De tentoonstelling Aanwinsten biedt een overzicht van werken die zijn gemaakt tussen het jaar 2000 en heden.
Ieder jaar worden nieuwe kunstwerken aan de collectie toegevoegd. De kunstwerken geven een beeld van de tijd waarin ze zijn gemaakt en verbeelden op die manier gedachten en ideeën van een bepaalde periode. Het LUMC streeft naar het verwerven van meerdere kunstwerken van één kunstenaar om een beeld te kunnen geven van de ontwikkeling van de kunstenaar en om de collectie samenhang te geven.

"Kunst als medicijn", is sinds de opbouw van de kunstcollectie van het LUMC in 1988, de leidraad bij het verzamelen van kunst. Met de 1300 kunstwerken die zijn verspreid over de gangen, pleinen en wachtruimtes wil het LUMC patiënten en bezoekers inspireren, afleiden en bekend maken met de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst. Met de kunstcollectie wordt de buitenwereld binnengehaald. Met kunst wordt wat vertrouwd is in een ander perspectief gezet. "Kunst laat mij voor even aan het ziekenhuis ontsnappen. Even in de wereld van lust en verlangen". Of "Je kunt ook zo een ziekenhuis bezoeken. Het is niet wat het lijkt en het geeft te denken". Deze uitspraken, opgeschreven door bezoekers aan het LUMC, illustreren het belang van kunst in deze context.

Fotografie vormt een belangrijk onderdeel van de kunstcollectie, naast tekeningen, werken op papier, schilderijen en video's die in de loop der jaren aan de collectie zijn toegevoegd. Zowel abstract als figuratief werk van bekende en minder bekende kunstenaars is in de collectie opgenomen. De collectie van het LUMC is daarmee divers samengesteld en geeft een beeld van de rijke schakering van de hedendaagse kunst in Nederland van na 1970.

De tentoonstelling Aanwinsten wordt op donderdag 20 augustus om 16.30 uur geopend door drs Sandrine van Noort, Adviseur Kunstzaken van het LUMC.