Gemeente Harderwijk


Waterfront speelt in op woontrends

20/08/2009

Stedelijk, landelijk en recreatief wonen

De uitgangspunten van het Masterplan Waterfront sluiten nog steeds goed aan bij de wensen van de woningmarkt. Dat blijkt uit een analyse van vastgoedontwikkelaar Synchroon van het Waterfront-consortium (Synchroon/Koopmans TBI Bouw/Boskalis). De woonomgeving wordt steeds belangrijker.

Potentiële bewoners vinden ook de kwaliteit van de woning belangrijk, maar kijken toch steeds meer naar de kwaliteit van de woonomgeving en de openbare ruimte, aldus consortium-directeur Bart van Breukelen.

Trends
In een interview in de nieuwsbrief Waterfront signaleert hij twee trends: een toenemende wens om stedelijk te wonen, in de directe nabijheid van voorzieningen. Tegelijkertijd wordt landelijk en recreatief wonen meer gewaardeerd. Op beide trends kan Harderwijk met het Waterfront perfect inspelen. Het woonmilieu bij de haven beantwoordt met zijn sfeervolle levendigheid en alle mogelijke voorzieningen in de buurt aan de wens van stedelijk wonen. Terwijl de Eilanden, in de baai tussen Dolfinarium en Flevoweg, appelleren aan de behoefte van wonen in een recreatieve setting. En dat met de voorzieningen van de Binnenstad op loopafstand.

Luwte
Het wonen in het Waterfront sluit ook goed aan bij een ander aspect van de analyse. Een groeiend aantal mensen uit de Randstad voelt de behoefte om de luwte op te zoeken. Voor een deel gaat hun belangstelling uit naar het zuiden van het land, voor een deel ook naar Gelderland.

Recessie
Bij de ontwikkeling van het Waterfront speelt uiteraard ook de economische recessie mee. Die is voor de vastgoedmarkt zeer ingrijpend, zo signaleert het consortium. Er is sprake van een stevige terugval in de nieuwbouwmarkt en ook het commercieel vastgoed is ernstig geraakt. Bij het Waterfront is dit nog geen acuut probleem, omdat de te bouwen woningen nog niet in de verkoop gaan. Het plan laat ruimte om met de ontwikkeling van de woningen en de commerciële voorzieningen flexibel in te spelen op de veranderende markt. âAls je strak wilt uitvoeren wat er vijf of tien jaar geleden is bedacht, gaat het natuurlijk misâ, aldus de directievoorzitter van het Waterfront-consortium, âIn de markt zijn er continu ontwikkelingen waarop je moet reageren. Aan de ene kant moet het uitgangspunt van het plan bewaakt worden en aan de andere kant moet je mee ademen met de markt. Zo houden we elkaar scherp.â

Eerste woningbouw
De eerste woningbouw is te verwachten op de locatie van de huidige jachthaven De Knar, die gaat opschuiven. De eerste woningen gaan volgens huidige planning begin 2012 in de verkoop. Hier leest u meer over wonen en het Waterfront.

Meer informatie over de ontwikkelingen van het Waterfront vindt u op www.waterfrontharderwijk.nl.


____________________